Илин Димитров, снимка БНТ
Slide
Slide

София. Ако ковид вълната затихне рано и хотелите по морето успеят да отворят за Великден, ще има добър летен туристически сезон.

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ председателят на комисията по туризъм в 47-ото НС Илин Димитров от ПГ на „Продължаваме промяната“.

Личната прогноза на Димитров е, че новият туристически сезон ще бъде с около 10%-15% по-добър от миналогодишния, но все пак ще остане с 10%-15% по-слаб от 2019г., когато беше последният сезон преди пандемията.

Според Димитров е нормално при поскъпването на суровините да се повишат и цените на туристическите пакети. Ръстът на енергоносителите от последните месеци най-вероятно ще наложи допълнителна актуализация на офертите на хотелиерите, предупреди той.

Според председателя на комисията по туризъм, единственият шанс да бъде спасен секторът у нас е да се намерят варианти за удължаване на летния сезон и през пролетните и есенните месеци. Това може да стане чрез развитието на специализирани видове туризъм като СПА, конгресен туризъм, винени и приключенски турове.

Част от хотелиерите вече са се ориентирали в тази посока като единствен начин да оцелеят по време на ковид кризата. Това ще донесе позитиви след приключването на пандемията, смята той.

Според Илин Димитров е необходимо да се активизира рекламата на България като туристическа дестинация и да се наблегне на обучението на персонала в хотелите.

Целия разговор вижте във видеото.

Сподели публикацията