Терминал 1 на летище София, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Спадът на летище София спрямо 2019 г. е 3,8 млн.

София. През 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници в сравнение с 2019 г. Спад регистрират всички летища без значение от големината и местоположението им. Основна причина за влошаването на резултатите в последните месеци е Омикрон, който допълнително забавя възстановяването, сочи анализ на Международния съвет на летищата ACI Еurope – организация, в която членуват 427 летища.

През 2021 г. е започнало подобряване на пътникопотока, като ръстът е 37 на сто спрямо година по-рано, но възстановяването е все още далеч от нивата през 2019 г., когато броят на пътниците е бил с почти 60% по-голям. Пандемията е основната причина за състоянието на авиационния сектор, като кризата, причинена от нея е най-големият шок за индустрията в историята.

По-малките, т.нар. регионални летища се възстановяват с по-бързи темпове от големите, но също са с над 50% по-лоши показатели спрямо 2019 г. Най-много пътници през изминалата година са обслужили летищата в Истанбул, Москва-Шерметиево, Париж-Шарл Дьо Гол, Амстердам-Шипхол и Москва-Домодедово, сочат още данните на ACI.

Числата на летище София следват общата тенденция – бавно възстановяване, но значително по-неблагоприятни резултати спрямо периода преди Ковид. През 2021 г. столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7 милиона и сто хиляди. Негативната статистика се допълва от близо 3 900 заявки за отмяна на полети от и до София, направени в периода от 5 до 25 януари 2022 г. Въпреки усилията на мениджмънта и запазването на изключително ниски и конкурентни нива на летищни такси на летище София, все още се очаква, че авиационната индустрия в България няма да се възстанови през 2022 г. и броят на пътниците на столичното летище за тази година отново ще бъде под нивата отпреди кризата.

„Възстановяването е все още далеч, макар да виждаме първи сигнали за подобрение. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места засега, въпреки загубите, които отчитаме за 2021 г. и които очакваме и през настоящата година“, каза изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.

Сподели публикацията