Лимасол, снимка Светослав Красимиров
Slide
Slide

Никозия. Туризмът в Кипър ще се възстанови до рекордните си нива от 2019 година едва през 2024 г., съобщи БНР, позовавайки се на прогнозата на Централната банка на страната в новия си икономически доклад. Предприетите мерки за държавна подкрепа на сектора са дали значителен тласък за укрепването му след пандемията, е нейната оценка.

Предизвикателствата пред туристическия сектор в Кипър са особено големи през тази година заради несигурността след войната в Украйна и наложените санкции, довели и до загубата на туристите от Русия, се посочва в доклада на Централната банка.

Сред рисковите фактори за Острова на Афродита е и силната конкуренция между средиземноморските страни коя от тях ще спечели по-голям дял от летния туристически поток в условията на растяща инфлация.

Първото кипърско казино-курорт, което се предвижда да започне да действа до края на годината, изгражданите нови яхтени пристанища и луксозни хотели се очаква да привлекат голям брой туристи, очертава положителните перспективи банката.

Мерките за държавна подкрепа със стимули за вътрешния туризъм са смекчили загубите в хотелиерството, отчитат от финансовата институция. Правителствената програма за субсидирани почивки започна миналата година и, след като бе удължавана три пъти, приключва на 31 юли.

Туристическата индустрия дава близо 15% от брутния вътрешен продукт на страната, изтъква Централната банка.

Сподели публикацията