Slide
Slide

София. Масирани проверки за опасни плажни принадлежности по морето и в търговските обекти. В разгара на лятото контролните органи следят за безопасността на пояси, бански костюми и детски играчки, съобщи Нова телевизия. Открити ли са нарушения и може ли плажът да се окаже опасен – Георги Георгиев направи проверка в рубриката „На твоя страна”.

През последните дни обаче ЕК предупреди за опасни стоки на пазара, които традиционно купуваме през летните месеци. За да е безопасна почивката ни под лупата на проверяващите ще бъдат предлаганите в търговската мрежа плажни принадлежности, дрехи и играчки за летните месеци. Сред тях попадат надуваемите дюшеци, кукли, плаващи седалки, лодки, пояси, топки и бански и плажни аксесоари. Ако изискванията при производството не са спазени опасните летни стоки могат да доведат до удавяне, наранявания и задушаване.

Унгарски инфлуенсъри и блогъри рекламират Черноморието ни по оригинален начин

В разгара на лятото офертите за пояси, надуваеми дюшеци и топки започват от примамливите 2-3 лв. и достигат до 400 лв. за най-атрактивните и актуални модели.

Екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент и купува принадлежности от магазин за играчки, спортен магазин, сергия от алеята на плажа и китайски магазин. Поръчва и от интернет.

В експеримента ще ми помогне Габриела. Когато избира пояс или дюшек за морската си почивка държи изключително много на качеството, за да не си развали ваканцията. „Това може да застраши нашата почивка, но може да застраши и нашия живот, тъй като може да се стигне до удавяне, детето може да изпадне от пояса, от дюшека, може да стане оплитане и около врата”, казва тя.

Затова внимателно следи всеки детайл преди да стегне куфарите за плажа. „За мен най-важно на първо място е те да бъдат от достоверни търговци, за да знам, че всичко е безопасно и да не мисля за това какво ще се случи”, посочва Габриела.

Абакс представи нова програма – круиз по Нил и All Inclusive почивка в приказните курорти Марса Алам и Хургада

Закупените модели от търговската мрежа и интернет ще екип на NOVA изпитва в лаборатория, за да проверим отговарят ли на изискванията за безопасност. Тестовете ще направим с експерта Яна Георгиева.

„В зависимост от типа на изделието – дали се поставя върху тялото на детето, дали детето влиза в него или ляга върху него – се извършват различни поредици от физико-химични и механични тестове”, коментира Яна Георгиева – ръководител на лаборатория.

Още по темата гледайте във видеото на Нова тв.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията