Ски учителят Хари Папазян с един от своите ученици
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Добър зимен сезон, но труден заради непредвидимата обстановка с коронавируса, високите енергийни цени и инфлацията, заради която намалява печалбата, отчитат големите ски курорти, съобщи БНР. Приключването на зимния сезон ще започне след 10 април.

На 10 април ще затворят ски зоните в Банско и Пампорово, около 15 април се очаква да приключи сезонът на Витоша, на Мальовица закриването ще е около 17 април, но съоръженията ще работят в почивните дни, а в Боровец ще работят докато метеорологичните условия позволяват вероятно до края на април.

Във всички ски зони посетителите са се наслаждавали на голямо количество сняг, на Витоша обаче през целия зимен сезон проблем е създавал вятърът, заради който периодично са спирани съоръженията.

Заетостта в хотелите за различните периоди е била между 70 и 90 %.

Мартин Ицов от фирмата концесионер на Мальовица:

„Имахме над 90% туристи от България основно“.

Според Малин Бистрин в Банско „освен българите, които са ни най-силните туристи, дойдоха от Израел, Великобритания, по-малко са турските гости, другите балканските страни също отчетоха добро присъствие, но за съжаление рускоговорящите се оттеглиха почти на средата на сезона, в края на февруари“

Благовеста Томова от съюза на хотелиерите в Боровец:

„Завърнаха се гостите от Великобритания. Имахме гости от Македония, Сърбия, Гърция, от Косово и, естествено, много гости от България“.

Мариан Беляков от фирмата концесионер в Пампорово:

„Възобновиха се всички чартърни програми, които имахме от миналата година, и също се оказа, че при създалата се ситуация интересът към ски услугите беше много по-голям от очакваното, въпреки че нямаше огромно количество предварително записани заявки за нощувки за ски услуги“.

Добра заетост има в курортите и за пролетната ваканция на учениците, където са предвидени различни намаления, организирани са снежни забавления, а на Витоша предлагат по един час безплатно обучение по ски или сноуборд за децата.

Сподели публикацията