Н. Пр. Елеонора Митрофанова - извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България
Slide
Slide

Българските туроператори и хотелиери споделиха пред Bgtourism.bg, че се надяват час по-скоро ситуацията в Украйна и отношенията ни с Русия да се нормализирaт, за да може летния туристически сезон да бъде спасен.

София. Тази вечер посолството на Руската федерация у нас излезе с остра реакция по повод решението на България да затвори въздушното си пространство за руски самолети.

България затваря небето си за всички руски самолети

Във връзка със затварянето на въздушното пространство на България за руските авиационни компании си припомняме за неотдавнашните разговори с българските партньори, оплаквали се от намаляването на броя на руски туристи на местните курорти. Такива политически маневри едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите. Идва ни наум само старата поговорка: „за да вбеся тъщата ще си измръзна ушите“…”, написаха от дипломатическата мисия в своя официален профил във фейсбук. Постът отключи много коментари в социалната мрежа.

Русия спря полетите от България, Полша и Чехия – обновена информация (снимки)

 

Посолството на Русия: Близо 1 500 руски туристи може да са на територията на България

Ростуризъм излезе със съобщение, че препоръчва на туроператорите, продаващи туристически продукти за България, да обмислят възможността за замяна на тази дестинация с други (алтернативни) дестинации или разсрочване на пътуването“, съобщи ТАСС. Съобщението идва във връзка решението България временно да затвори небето за руски самолети.Българските туроператори и хотелиери споделиха пред Bgtourism.bg, че се надяват час по-скоро ситуацията в Украйна и отношенията ни с Русия да се нормализирaт, за да може летния туристически сезон да бъде спасен.

Припомняме Ви ситуацията по-рано днес на летището в София, където минути преди полета София – Москва над 200 пътници научиха, че Русия отговоря на България с реципрочна мярка, затваряйки небето си за български авиокомпании.

Организираните туристи, които са в България, трябва да се свържат с туроператора си, за да уговорят маршрут за връщане до Русия. Самостоятелните туристи, пребиваващи в България, трябва да се свържат с представителите на авиокомпанията, за чиито полети е закупен двупосочен билет, а в случай на затруднения да се свържат с Руското консулство в България. Туристите също трябва да се регистрират в приложението Foreign Assistant на руското външно министерство, подчертават в Ростуризъм.

В момента Ростуризъм съвместно с Министерството на транспорта, Федералната агенция за въздушен транспорт и руското външно министерство изготвя списък на туристите, които не могат да летят до Русия от България, за да организират завръщането си у дома.

„Ние също така призоваваме туристите, които изпитват затруднения да се върнат в Русия от други страни, да се регистрират в приложението Foreign Assistant на руското външно министерство. Освен това, ние молим туристите да се свържат с горещата линия, стартирана от Ростуризъм заедно с ONF и Фондация Росконгрес, като се обадите на 8 ( 800) 200-34-11. Линията работи всеки ден от 08:00 ч. московско време до 20:00 ч. московско време, разговорът е безплатен“, допълват от ведомството.

Сподели публикацията