Slide
Slide

София. Близо 1 500 руски туристи – като част от организирани групи и пътуващи индивидуално – в момента могат да бъдат на територията на България. Това съобщи пред кореспондент на ТАСС началникът на консулския отдел на посолството на Русия в България Владимир Чертков. Над 200 руски граждани днес научиха преди полета си, че няма да излетят за Москва.

„Общо около 1,5 хиляди руски туристи могат да бъдат на почивка в България. Не е възможно да се каже по-точно“, каза той. Чертков припомни, че България е затворила полети на руски самолети, но в момента има възможности за полети, включително и по маршрута София-Истанбул-Москва. „Сега проучваме варианти за развитие на събитията, за да предоставим необходимата помощ на руснаците, които са изправени пред проблема с връщането. Алгоритъм за действия в такава ситуация се разработва и ще бъде представен в близко време“, каза Чертков.

Русия спря полетите от България, Полша и Чехия – обновена информация (снимки)

Дипломатът подчерта, че при необходимост руски граждани могат да се обърнат към руските консулски служби в София, Русе и Варна, където ще им бъде оказана необходимото съдействие.

По-рано от Асоциацията на туроператорите на Русия съобщиха, че в България може да има от 300 до 500 клиенти на туроператори. Представители на туристически компании са в постоянен контакт с клиентите и обещават да вземат индивидуални решения във всеки отделен случай. Разглеждат се различни варианти: осигуряване на самолетни билети за свързващи полети през Истанбул, удължаване на престоя на туристи в България за сметка на туроператори и домакини. Всички полети до България от днес по полети на руски превозвачи ще бъдат анулирани с пълно възстановяване на сумата. Туристите в България трябва да се регистрират в приложението Foreign Assistant на руското външно министерство, допълва АТОР.

Затваряне на въздушното пространство

Въздушното пространство на България е затворено за руски самолети от 26 февруари до 25 май, което застрашава летния туристически сезон в страната, през който над 500 000 руски гости могат да посетят балканската държава.

Полети до Руската федерация се изпълняваха и от българската авиокомпания България Еър, но Русия, в отговор на недружелюбните действия на авиационните власти на страната, както и властите на Полша и Чехия, от 15:00 часа на 26 февруари , 2022 г., затвори въздушното си пространство за самолети от тези страни. Сега полети от тях до Руската федерация могат да се извършват само със специално разрешение от Федералната агенция за въздушен транспорт или Министерството на външните работи, съобщиха от пресслужбата на Федералната агенция за въздушен транспорт. Това решение беше взето в съответствие с международното право като отговор.

Сподели публикацията