Slide
Slide
Slide
Slide

Традиционно един от най-натоварените гранични пунктове през летните месеци у нас е „Кулата-Промахон“. А от следващата седмица в Гърция влизат в сила строги мерки и санкции за некоректните шофьори.

София. Много от българските шофьори, които минават граница ни с Гърция, казват, че предварително се запознават с правилата за движение там, съобщава БНТ. Според тях именно строгите санкции са причина водачите да са по-дисциплинирани. Не малка част от нашите сънародници, решили да почиват в южната ни съседка все още не са запознати с промените в наказателния кодекс на Гърция за нарушителите на пътя. От 1 юли се предвижда дори затвор за шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол или такива, които застрашават живота на другите с поведението си. Част от българите, пътуващи до Гърция, казват, че предварително се запознават с правилата за движение там.

Пламена Начева работи в Гърция, според нея промените се приемат добре от гръцките граждани. “Няма причина да се притесняват и българските шофьори, които пътуват в южната ни съседка”, разкри тя пред камерите на БНТ. Начева разкри, че доста строги са правилата и законите и в България и то точно за употребяване на алкохол и шофиране.

Голяма част от почиващите в Гърция предпочитат да пътуват с личен автомобил, а не с организиран превоз от агенции. Все по-често туристите търсят къщи или апартаменти под наем, където цените за пет нощувки за един човек са много по-ниски от тези, в хотелите, които предлагат и допълнително изхранване. Голяма част от туристическите агенции предлагат и еднодневни почивки с плажове в Гърция.

Засилена ще е работата и на граничните пунктове за южната ни съседка. “Всяка година през последните 3-4 години се забелязва ръст на пътуващите за Гърция. Граничен пункт “Промахон” разполага с 9 работни места,а  от “Гранична полиция” гарантираме, че всички пунктове и ленти ще работя. Затруднението по отношение на изход от България произтича от големия брой малолетни и непълнолетни граждани. Това изисква по-големи проверки, особено ако детето е само с единия родител. Родителите трябва да носят копие на декларацията, както и оригинала, за да не се губи време за ксерокопиране. Нека и хората, които придружават деца също носят тези документи”, каза началникът на граничния пункт “Кулата” Атанас Георгиев.

Сподели публикацията