Slide
Slide

Ако ски курортите са затворени по Коледа във Франция, то в България снегът и скиорите си дават среща в зимния курорт Банско, една от най-големите туристически дестинации в страната.

Изправени пред ситуацията с Covid-19, правилата са строги: социално дистанциране, задължителни маски в затворени пространства, докато ресторантите сервират храна само до 22:00. Въжените линии се дезинфекцират три пъти на ден.

 

Курортът Банско всъщност беше затворен и поставен под карантина през пролетта. Според експертите в туризма тази мярка е била прекомерна, а настоящите правила са достатъчни.

Австрийският зимен курорт Ишгъл, в който хиляди туристи бяха заразени през март, оказа много негативно въздействие на зимния туризъм.

„Банско беше затворен малко преждевременно, съжалява Иван Обрейков, директор на ски съоръженията. Нямаше много случаи на Ковид. Властите реагираха в отговор на мерките, предприети в ски курортите в Западна Европа. Болестта се разпространяваше там през барове, но не и на ски пистите. Ето защо българското правителство реши да отвори ски курортите тази зима.“

В столицата София правителството разчита на възстановяване на вътрешния туризъм, за да намали ефекта от финансовите загуби. „Има 70% спад в резервациите, оплаква се Мариана Николова, министър на туризма. Приходите в сектора растяха с големи темпове преди пандемията. През 2019 г. приходите от зимен туризъм надхвърлят един милиард лева. Финансовите загуби са огромни. Разчитаме отново на нашите сънародници, както и на туристи от съседните страни, които могат да дойдат с кола. “

Друг много обсъждан въпрос в България е финансовата помощ за туристическия сектор. Собствениците в сектора настояват за това от началото на пандемията, като периодично заплашват да организират протести. Баровете, ресторантите и хотелите се възползваха от значителни намаления на ДДС през лятото, докато програмите за възстановяване и рестарт се стремят да предотварят съкращения на персонал в сектора.

Долу може да видите репортажа на Евронюз:

Източник ekonovini.bg

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

 

Сподели публикацията