Slide
Slide

София. Бърдуочингът – наблюдението на птици в естествената им среда, става все по-популярен туризъм в България, разказва за БТА д-р Петър Янков, един от най-известните орнитолози у нас.

Той е забелязал, че профилът на бърдуочинг туриста се мени през годините. Преди около 30 години този туризъм в България „избуя“ и беше започнат от британските туристи, после палитрата се оцвети повече – най-вече холандци, скандинавски и германски туристи. Интересното е, че през последните 10-ина година в този микс все по-голяма част започват да заемат българските бърдуочъри, които са предимно млади хора, са неговите наблюдения.

България е много важна дестинация за т.нар бърдуочинг туризъм – една от първите пет в Европа, благодарение на това, че има интересни видове птици, някои от които не могат да се видят в други европейски страни на запад от нас. Страната ни е с една от най-богатите орнитофауни в Европа след Испания и, въпреки сравнително малката територия, в нашата страна се срещат повече от 420 вида птици, което е около 40% от всички видове птици в Европа, обяснява орнитологът.

Експертът смята, че пролетта и есента са най-добрите сезони за наблюдение на птици и са предпочитани от тези, които искат да видят много видове. Но бърдуочинг може да се прави през цялата година и има много групи, които идват и през зимата. Нашата страна например е мястото на зимуване на една от най-красивите и най-редки диви гъски – червеногушата гъска, коментира той. Това, че бърдуочинг туристите могат да идват покрай морето през зимата, а в планините – през пролетта и лятото, позволява на българския туризъм да излезе от капана на сезонното плажуване и каране на ски и хората в този бранш да имат приходи целогодишно.

Правенето на бърдуочинг си е цяла наука. Първите бърдуочинг групи в България започнаха да идват 1984 г., спомня си Янков. „Тогава започна този тип туризъм да се развива у нас. Екскурзиите се организираха от „Балкантурист“, имаше осигурен транспорт и настаняване, но не знаеха къде са птиците. Затова наеха нас, орнитолозите професионалисти, и ние започнахме да ги водим на тези места. С годините успяхме да изберем най-хубавите места“, разказва той. Сега най-добре запазените места са Бургас и района на Маджарово в Източните Родопи. В една много успешна бърдуочинг експедиция за две седмици, когато се виждат 220 вида птици, едната седмица е по Черноморското крайбрежие и една седмица – в Източните и отчасти Западните Родопи, района на Триград.

Когато започна строителният бум, поне 20-25 процента от привлекателността на тези орнитологични места бе съсипана, те са превърнати в „бетонни джунгли“, и най-яркият пример е, че преди сме гледали интересни видове птици в самия Слънчев бряг. Сега повече птици ще видим в центъра на София отколкото там, коментира орнитологът.

Сподели публикацията