Разходка до Матера – Европейската столица на културата, която от позорното петно на Италия се превърна в уникалното градче
Разходка до Матера – Европейската столица на културата, която от позорното петно на Италия се превърна в уникалното градче
Slide
Slide
Slide
Slide

През 2019 година Пловдив и Матера са Европейски столици на културата. Днес BGtourism.BG ще ви запознае с уникалната архитектура и църкви на градчето в района Басиликата.

До неотдавна тук хората са живеели в пещери, а градът е бил смятан за “позорното петно на Италия”. Днес обаче Матера, който заедно с Пловдив бе избран за Европейска столица на културата за 2019 година, е ценен именно заради уникалната си архитектура и пещери. И е културна столица на Европа. За този град няма архитектурен план, той е възникнал в реалния живот, споделя Росела Тарантино пред екип на “Дойче веле” (DW).


Матера е една от най-интересните и нестандартни дестинации, които можете да предпочетете. Градът се намира в района Басиликата в Италия и е обитаем от векове.
До 50-те години на 20 век там все още е било претъпкано с хора. Първоначално първите му жители са започнали да дълбаят скалите и в тях са направили своите домове. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери-къщи бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата. Селището е обезлюдено през 50-те, след това става публичен скандал, заради мизерните условия и върлуващите болести в града. Заради това, накрая местните са изселени от района в жилищни сгради на горното плато.
През 80-те пещерните жилища на Матера вече са известни, а някои от тях са реновирани от бивши жители на селището. През 1993 г. Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава туризмът разцъфтява там, а все повече туристи са привлечени от модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град. Матера е толкова впечатляваща, че кадри от мястото бяха използвани във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

Църкви

Къщите в скалите на Матера сами по себе си са най-голямата атракция на града. Просто е трудно за туриста да си представи как е възможно хора да живеят толкова дълго в тези импровизирани жилища.
Сред най-популярните забележителности на Матера са скалните църкви, които са характерни и за други места в южна Италия. Повечето са изградени от монаси, които са избягали от гонения във Византия през 8-9 век. По стените на църквите още могат да се видят избледнели фрески във византийски стил. Повечето храмове в Матера са затворени, но някои са отворени за туристи, а трети могат да бъдат отключени от туристическите гидове по време на обиколка.
Една от най-добрите църкви в Матера обаче не е от скала – Храмът „Сан Пиетро Кавеосо“ е построен на хребет над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани с тунел и могат да се посетят с комбиниран билет.

Музеи

Основният исторически музей, от който да научите повече за Матера, е Museo Nazionale Ridola, където могат да се видят предмети от различни краища на Басиликата от праисторическите времена до римската епоха. Museo Nazionale d’Arte Medievale e Moderna della Regione Basilicata е музей за изкуства, в който е Pinacoteca D’Errico с множество религиозни картини от художници-южняци. В музеят по изкуствата се намира също и Centro Carlo Levi, в които има картини от 20-и век от художника и писател Карло Леви.
В Матера е и галерията за скулптури Museo della Scultura Contemporanea Matera с произведения от 19-и век до наши дни. Когато посещавате тези обекти, трябва да знаете, че е нормално те да са затворени за по няколко часа в средата на деня.
Освен всичко останало, всяка година на 2 юли в Матера се провежда и фестивалът Festa della Bruna, по време на който има процесия, костюми и фойерверки.

Извън Матера също има забележителности като археологически парк с каменни църкви или руините на гръцкия град Метапонтум на брега. На 90 километра от Матера е Алиано, където споменатият вече артист Карло Леви е бил в изгнание. В селището има литературен парк, посветен на Леви, където могат да се видят негова изложба, музей и гробът на артиста.

Източник: Vesti.bg и Nasam Natam

Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията