Slide
Slide

София. Считано от 27.02.2021 г. до 10.03.2021 г. българските граждани, които пристигат в Черна гора с начална точка на отпътуване Република България, както и Република Сан Марино, Велико херцогство Люксембург, Княжество Андора, Република Словакия и Република Ботсвана следва да представят отрицателен резултат от извършен PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването. До 27.02.2021 г. българските граждани, които идват от изброените държави, не е нужно да представят отрицателен резултат за извършен PCR тест.

Както и досега, българските граждани, които идват с начална точка на отпътуване Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Португалия, Испания, Дания, Нидерландия, Република Ирландия, Белгия, Чешката република, Израел, Малта, Ливан, Естония, Латвия, САЩ, Бразилия, Република Южна Африка, Индия, Бахрейн и Ливан следва да представят отрицателен резултат от извършен PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването.

Австрия подкрепя идеята за европейски „зелен паспорт“ за свободно движение на хората

Допуснатите да влязат в Черна гора следва да спазват всички здравни мерки, действащи в страната, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора.

Българските граждани, които идват с начална точка на отпътуване от гореизброените държави и които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят отрицателен резултат от извършен PCR тест, се поставят под карантина за 14 дни.

В съответствие с препоръките на Европейската комисия, определени категории лица са изключени от горните изисквания:
• здравни специалисти, здравни изследователи и учени;
• лица, които извършват или осигуряват превоз на пътници и товари;
• дипломати, акредитирани в Черна гора, персонал на международни организации, военен персонал и работници в тези институции;
• служители, ангажирани в предоставянето на хуманитарна помощ при изпълнение на техните функции;
• определени категории пътници в транзит;
• лица, нуждаещи се от международна закрила или идващи в Черна гора по други хуманитарни причини;
• чуждестранни моряци при транзитно прекачване или слизане в пристанищата Бар, Будва, Котор, Лука, Кумбор-Портонови и Тиват (Gat I и Gat II), както и чужденци, които управляват моторни превозни средства, когато търговията със стоки се извършва при специални мерки за здравен контрол.

100% от стотици нашенци, почивали в Занзибар, имат отрицателни PCR тестове

Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

За идващите от страни извън изброените по-горе няма изисквания за предоставяне на негативен резултат от PCR тест.

Здравното предупреждение е достъпно на всички гранични пунктове в Черна гора и е публикувано на уебсайта на Министерството на здравеопазването и Института по обществено здраве на Черна гора на следния адрес:

https://mzd.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=422471&rType=2&file=Obavje%C5%A1tenje%20-%20zdravstveno%20upozorenje%20IJZCG%2011.01.2021.pdf

Въведени са редица вътрешни и дори специални мерки по отношение на Подгорица, Никшич, Цетине, Котор, Улцин, Бар, Даниловград, Тузи, Будва, Тиват и Херцег Нови.

За повече информация:

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/montenegro

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Подгорица на следните телефони за връзка: +38220655009 и в извънработно време на тел.:+38269143298.


Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията