Slide
Slide

Революционен дизайн за самолетни места може скоро да промени начина, по който се пътува. Използвайки „интелигентни текстилни изделия“ и сензори, седалките могат автоматично да се адаптират към тялото ви, за да направят пътуването ви по-удобно.


Прототипът е направен за производителите на самолети Airbus от лондонската дизайнерска фирма Layer. Седалките са покрити с тъкан, която е „плетена“ с конци, които ще провеждат електричество и могат да променят дебелината, за да създадат възглавнички в различни области. С помощта на сензори, плетената повърхност може да анализира теглото, размера и как се движите, докато сте на седалката, и прави автоматични настройки, за да направи седалките по-удобни. Това включва промяна на формата на седалките, колко твърда или мека е и дори температурата.
Ергономичните седалки не само са много по-леки от повечето дизайни, създадени с помощта на въглеродни влакна, но също така изискват по-малко пяна. Всичко това би могло да доведе до спестяване на гориво на авиокомпанията – и следователно пари – така че в резултат на това летенето може да бъде по-евтино в бъдеще.
Бенджамин Хюберт, основател на Layer, дори е проектирал приложение, което да допълва седалките, което може да се използва за ръчни настройки. Приложението може също така да използва данните от сензорите на седалката, за да напомни на човек да се движи, ако са останали неподвижни твърде дълго и предлагат на пътниците съвети как да седят по-добре и да се избегне нараняване.
Бенджамин казал на Дезейн как дизайнът може да помогне на пътниците да разберат защо ги боли по време на полет.
Той каза: „Това прозрение е да информира пътниците за това какво правят на местата си, как това се отнася до ергономията, комфорта и физическите, тя може да ви помогне да се настаните по-добре и да тренирате повече. “

Източник: The Sun

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията