Slide
Slide

София. От „наш автентичен интерес“ е да изпълняваме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България. Това заяви външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министър Никола Димитров е на официално посещение у нас. Той припомни, че с подписването на договора през 2017 г. страната му е отворила нова страница в историята си.  „Решени сме да я напишем с ваша подкрепа“, заяви Никола Димитров. Той допълни, че няма по-голяма радост да усеща подкрепата на съседите си.

Екатерина Захариева благодари на Никола Димитров за изказването му на 6 февруари в централата на НАТО, когато той благодари на българския народ и премиер за подкрепата и примера, който страната ни даде за разрешаване на спорове на Балканите. Тя допълни, че подписването на договора е само началото.

„Нека сега не спираме с усилията си за сближаване и да не допускаме политики от XIX век да стоят на пътя на общото ни бъдеще с Република Северна Македония“, призова българският вицепремиер.

По време на пленарните разговори в Министерския съвет  Екатерина Захариева очерта няколко непосредствени задачи пред двете страни. „Важно е да запазим темпа на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси“, подчерта тя. Първият ни дипломат определи като позитивна договорката на комисията да провежда заседания всеки месец. „Устойчиво приятелство се гради върху истината и затова най-важното е да учим децата си на нея“, каза министър Захариева. „Нека изградим такова приятелство, че никоя буря да не може да го разруши!“, заяви първият ни дипломат.

Като позитивна динамика министър Захариева определи насроченото за 6-7 март в Скопие заседание на Смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество. Тя подчерта, че това е първото заседание на комисията от създаването й преди 10 години. Трябва да се работи и за по-голяма икономическа и инфраструктурна свързаност с Република Северна Македония.

„Не може 208 км до Скопие да минаваме за 4 часа“, каза министър Захариева. „Това е пътят на сближаване – да поправим историческата несправедливост, като изградим липсващата инфраструктура между страните ни“, подчерта тя.

Министър Никола Димитров е на първо официално двустранно посещение у нас. То e по-малко от седмица, след като Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор.

Сподели публикацията