Slide
Slide

Докато местните жители си почиват на слънчеви тераси в северна Испания това лято, под тях, във влажни пещери на около миля под земята, туристите, които искат да живеят в космоса, ще се придвижват в тъмното, преструвайки се, че са на Марс.


Носещи полимерни костюми и пелени, любознателните пътешественици ще спят в капсули под налягане и ще изпълняват различни задачи в трудни условия, включително отглеждане на култури без почва. Те няма да видят естествена светлина поне три дни и ще им бъде позволено само едно телефонно обаждане към външния свят. И за това те ще трябват около € 10,000 (£ 8,714) на човек. Празникът за годишнината на Елън Мъск, новото начинание е създаването на компания, наречена Astroland, която твърди, че нейните подземни експедиции в испанския регион Cantabria ще симулират какво е да живеят в човешка колония на Червената планета, като същевременно осигуряват научна информация да помогне на човечеството “да преодолее предизвикателствата, пред които ще се изправим на Марс”.
„Марсианската среда е много враждебна заради ниските температури, силните ветрове и високите нива на слънчева радиация, което означава, че най-подходящият начин за поддържане на човешкия живот е … под марсианската повърхност“, заяви главният изпълнителен директор на Astroland Дейвид Себалос. – Тези Кантабрийски пещери са идеалното място за подобни условия за тези изпитания.
Има само един проблем: Марс не може да бъде колонизиран от хора. Така твърди НАСА, че дори и при някои сериозни планетарни инженерни дейности – или при тераформиране – хората няма да могат да оцелеят там без постоянна технология за поддържане на живота. Атмосферата е твърде тънка и студена, за да подкрепя водата, която е от съществено значение за оцеляването на човека. Без да се безпокоят, Astroland продължава с експедициите си, първата от които трябва да започне на 15 юни. Туристите, които участват, ще получат обучение от треньор и обучение за лидерство, ще бъдат научени да се качват в пещери и ще научат за хидропонно производство – производство на реколтата без почва.
Веднъж под земята, агенцията твърди, че екипажите ще “тестват новите технологии и ще развиват нови изследвания заедно с научните органи и академичните власти”, въпреки че подробностите са оскъдни. Участниците ще направят всичко това в биоразградими пелени, за да сведат до минимум тяхното въздействие върху околната среда върху пещерната система. Astroland се надява да проведе 10 „пътувания“ до края на годината. Всеки екипаж ще се състои от 10 души, които първо трябва да регистрират интереса си на уебсайта на компанията, преди да вземат участие в поредица от интервюта за оценка на тяхната пригодност. Участниците трябва да са навършили 18 години и да са готови да останат в пещерите най-малко три дни.
С ехото на Елън Мъск, който иска да се премести на Марс, Себалос твърди, че колонизирането на Червената планета ще предостави „втора възможност за човечеството да се учи от грешките, направени на Земята, и да се развива към по-добро общество, в което ние ще се уважаваме един друг и нашата околна среда ”.
Оставяйки ни да се чуди дали е по-лесно да решим проблемите, които сме създали тук.

Източник: Telegraph

Превод: Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията