Slide
Slide

„Gemina, Udinе, Italia“ пишело под каменния трон

Балчик. Реставраторът от Балчик Николай Савов, който от 8 години живее и работи в Канада, е открил надпис под циментираният каменен трон под вила „Тихото гнездо“ в Държавния културен институт Културен център „Двореца“ . По време на своята работа той е обърнал трона на Кралица Мария и е попаднал на надпис, оставен от италиански майстори. Пишело „Gemina, Udinе, Italia“. Предполага се, че автографът, който е оставил италианският майстор от град Удине, е носил фамилията Джемина.

За направата му най-вероятно са били доведени италиански майстори, които на място са използвали за екстериора камък от кариерата край село Българево, което се намира до Каварна.

Най-популярният трон в Двореца на кралица Мария е мраморният. Той гледа към морето и мнозина от посетителите се снимат с него. Има информация, че е докаран от Флоренция.

Мраморният трон в Двореца

От Двореца днес припомниха, че когато румънската кралица Мария е започнала да изгражда лятната си резиденция в Балчик по времето, когато Южна Добруджа е била в пределите на Румъния, тя се е доверила на италиански майстори, а надзора по изпълнение на проекта е поверила Агостино Фабро през 20-те години на миналия век.

Директорът на най-посещаваната туристическа атракция в Североизточна България – Двореца в Балчик, Жени Михайлова сподели пред медиите днес, че каменните пластики са били в критично състояние преди реставрацията им и е имало реална опасност да се разрушат. Над 200 са декоративните и архитектурни елементи в Културния център. Повечето от тях са на възраст близо 100 години.

Днес Николай Савов реставрира историческата сграда на Парламента в Канада, а при завръщането си в родния си град, влага своето сърце и душа, при реставрирането на историческите елементи на Културния център в Белия град.

Сподели публикацията