Slide
Slide

Ямбол. Пъстър Балкански базар, зона „Гурме Кукерландия“ и трета сцена на открито оформят нова гореща точка на фестивала в Ямбол, който стартира в четвъртък – 28 февруари. Мястото е площад „Освобождение“ около емблематичната за града сграда на Безистена.

Занаятчии от Албания, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, от Черна гора, Сърбия и Украйна са сред новите атракции в 20-ото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Гостите представят традиционни занаяти като грънчарство, резба, бижутерия, изделия от кована мед, плетиво, като на място може да се види и част от процеса им на изработване. Балканският привкус е допълнителен акцент към традиционния базар на сувенири, ръчно изработени изделия, скарите и зоните за вино, които неизменно съпътстват събитието.

Безплатни дегустации на традиционни и експериментални ястия ще бъдат част от изкушенията на „Гурме Кукерландия“. Провокацията идва от възпитаниците на ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм. Поне 10 вариации на тема „баница“ са вписани в „менюто“ на кулинарната зона. Освен широко познатите вкусове, гостите на фестивала могат да опитат традиционната българска баница с пълнеж от кайма, булгур, локум, тахан халва и др.

Празничната атмосфера около петвековната сграда на Безистена се допълва от обособената Трета сцена на фестивала, на която ще се представят фолклорни състави и самодейни клубове от Ямбол, както и гостуващите чуждестранни групи.

Атракциите на пл. „Освобождение“ са обединени под общото название „Празник без граници“ и могат да бъдат видени в дата кулминационни дни на фестивала – 2 и 3 март (събота и неделя), от 10.00 до 16.00 часа.

Повече новини и подробна информация за събитията от програмата на ХХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол `2019 – на сайта на община Ямбол: www.yambol.bg , на туристическия портал: www.tourism-yambol.com , както и във Фейсбук страниците на община Ямбол и на фестивала.

Сподели публикацията