Slide
Slide

За 14-а поредна година редакторите на туристическият сайт Lonely Planet подредиха Топ 10 на най-добрите градове за туризъм. Те са поискали номинации от служители и стотици сътрудници от цял свят, които са избрали 10 града, които да препоръчат за посещение през 2019 г.

Списъкът с Топ 10 предлага комбинация от добре познати и по-малко известни места: популярните градове вече получават внимание за своите атракции и събития; градове, познати като дестинации, които заслужават втори поглед, както и градове, които са пострадали от природни бедствия и заслужават внимание.

Вижте местата, които попадат в класирането:

10. Мекнеш, Мароко

Войнственият султан, който премества столицата на Мароко в Мекнеш през 1672 г., ще се обърне в гроба, ако знае колко малко посетители днес получава града в сравнение с Фес и Маракеш. Мулай Исмаил разграбил двореца в Маракеши и римските руини в близкия Волубилис за камъни и мрамор, за да изгради дебели укрепления, които все още обгръщат града. В сърцето му красивият мавзолей на Исмаил е национално съкровище и скоро ще бъде пуснат отново за посетители след двугодишна реконструкция, което дава на пътешествениците повече основание от всякога да посетят този подценяван имперски град.

9. Задар, Хърватия

Задар се издига от пепелта на своето минало и разцъфтява в духовен космополитен град. Разходете се през старинните мраморни улици, за да откриете прохладни барове и кафенета, древни римски руини, иновативни музеи и селски ресторанти. Трансформацията на Задар личи най-много в неговата кипяща от живот крайбрежна алея, където десетки местни жители се събират, за да чуят вълшебните камбани на органа или се наслаждават на хипнотичното слънце.

8. Сиатъл, САЩ

Интелигентен, прогресивен и зареден с креативна енергия, Сиатъл рядко излиза извън светлината на прожекторите. Една от забележителностите е централата на Amazon, която радикално трансформира квартала, създавайки гъсто населен бизнес район с елегантни офис кули, закотвени от трио от иновативни стъклени „сфери“, където работниците споделят офис пространство с 40 000 растения. Наблизо е и кулата, която наскоро бе основно ремонтирана.

7. Дакар, Сенегал

Един от най-динамичните градове в Африка, Дакар предлага зашеметяваща комбинация от плажове, колоритни пазари и нощни клубове насред тропическия пейзаж. Въпреки множеството си атракции, крайбрежната столица на Сенегал отдавна е пренебрегвана от много туристи. Всичко това обаче ще се промени, тъй като градът се позиционира като нов център за пътувания в Западна Африка. Една от причините е наскоро откритото чисто ново международно летище, проект за 600 милиона долара, което се строи повече от 10 години.

6. Мексико Сити, Мексико

Мексиканската столица е свидетел на векове архитектурен дизайн и художествените течения. Пред-Испанските сгради на Мексико и колониалните катедрали се издигат до съвременни чудеса, като например бляскавия Музей Сумая. Поради тези причини и още други, Мексико Сити е обявен за Световна столица на дизайна за 2018 г. CDMX (Ciudad de México) е шестият град и първият в Северна и Южна Америка, който притежава титлата.

5. Катманду, Непал

След земетресението през 2015 г. Катманду беше сериозно разрушен, но днес е реконструиран и подмладен. Разбира се, има много работа още по възстановяването на великолепните паметници, които бяха разрушени по време на бедствието, но историческите обекти се връщат към старата си слава и превръщат в Катманду по-жизнен от десетилетия.

4. Маями, САЩ

Известен с красивите си плажове и бурния нощен живот, Маями отдавна привлича туристи, търсещи късче тропически рай. Въпреки че Магическият град все още е хубаво зимно бягство, през последните няколко години Маями се превръща в център за изкуства, дестинация за любителите на храна и новатор в градския дизайн. Центърът на Маями продължава да се подмладява, докато Дизайнерският район се превръща в културен магнит с нова очарователна архитектура.

3. Нови Сад, Сърбия

Елегантен и спокоен, Нови Сад изпъква в светлината на прожекторите, като надхвърля мащабите на втория по големина град и смело се изправя до столицата Белград. , Градът е домакин на разтърсващия фестивал EXIT, чието 20-о издание съвпада със стила на града като Европейска младежка столица за 2019 г. Нови Сад носи и още една корона – тази на Европейската столица на културата за 2021 г.

2. Шенжен, Китай

Добре дошли в най-иновативния град в Китай – Шенжен – „Силициевата долина“ на Китай. По-известен като по-евтин вариант за нощен живот от Хонконг, днес Шенжен вече има бурна инди-музикална сцена, прохладни кафенета, малък контингент от занаятчийски пивовари и изцяло нова област на изкуството, издигаща се от останките на бившите складове. През изминалите три години бяха открити редица музеи.

1. Копенхаген, Дания

Датската столица е готина и неудържима по отношение на възможностите за забавление. Процъфтяваща сцена за храна, в града вече има и занаятчийски пазар Reffen. Увеселителният парк Тиволи Гардънс побеждава зимната тъга с нов февруарски сезон, а центърът за управление на отпадъците Amager Bakke има ски писти на покрива. Тук всеки ще открие по нещо, което да го спечели.

Economic.bg

Сподели публикацията