Slide
Slide

Варна. По официални данни на Министерството на туризма у нас туристите от „Томас Кук” са средно между 350 и 400 000 на година. Настаняването им е основно по Черноморието. В един от хотелите в момента има 265 чужди туристи, които са платили почивката си в курорта „Слънчев бряг” през фалиралия вече туроператор „Томас Кук”. Напрежение сред гостите няма, тъй като са получили уверение,че ще излетят от летището в Бургас по план.

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара коментира зародилата се криза с фалита на най-големия туроператор в света като сериозна. „През последните две години туристическият гигант „Томас Кук“ имаше финансови проблеми. На концерна му трябваха около 1 млр. евро, за да се стабилизира, не успя, фалира. Това е вторият по големина туристически концерн, който оперира с туристи у нас след „TUI“. Новината е много лоша, както за туроператорите, които работят с него, така и за хотелиерите, които ще имат забавяне на плащанията, което ще доведе до фалит в бранша“, коментира пред БНР проф. Маринов.

Хотелиерите обаче са притеснени, че едва ли ще получат средствата, които им дължи туроператора „Томас Кук”. Това коментира в сутрешния блок „Новият ден“ на Радио Варна директорът на Дирекция „Туризъм“ в Община Варна, Соня Георгиева. Според нея хотелиерите вече пресмятат загубите, тъй като се отчита, че през най-силният месец август, за съжаление нямат изплащане на задължения по договорите. С този фалит на „Томас Кук“ се очаква забавяне на изплащанията към родните хотелиери, а оттам те ще имат проблеми с генерирането на тези разходи, което може да доведе и до фалит при тях. Голяма част от плащанията, които трябваше да бъдат извършени в началото на октомври, най-вероятно няма да се състоят, прогнозира Георгиева.

Сподели публикацията