Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Slide
Slide
Начало България Започна реставриране на къщата, където се е укривал Васил Левски

Започна реставриране на къщата, където се е укривал Васил Левски

Започна реставриране на къщата, където се е укривал Васил Левски
Започна реставриране на къщата, където се е укривал Васил Левски
Slide
Slide
Slide
Slide

В Свежен започва консервиране и реставриране на Серафимовата къща, която датира отпреди 300 години, съобщи БНТ. Тя е паметник на културата и е най-старият архитектурно-исторически обект в селото.

За последно реставрация на Серафимовата къща е направена през 90-те години. Уникалното в нея е, че тя е без прозорци, има автентично огнище и скривалища, които е използвал Васил Левски.

Маринела Георгиева – архитект: Интересно е това, че Левски е бил на посещения при своя чичо даскал Гено, също така при необходимост са се укривали в тайни скривалища, които се намират зад долапите на къщата и на пръв поглед не може да се подозира дори за тяхното съществуване. Също така е имало възможност да се излиза през подпокривното пространство.

Освен капандурата на покрива ще бъдат възстановени входното стълбище и трета стая, която се е намирала при входа на къщата. Кметът на селото посочи, че крайната цел на проекта е мястото да се превърне в културен център.

Христо Енков – кмет на с. Свежен: Ние нямаме право да забравяме нашата родова памет, ние нямаме право да губим такива като къщата на полк. Серафимов, като костницата, като старите църкви, нямаме право.

Паралелно със Серафимоната къща ще бъдат консервирани останките на изгорялата през 1877 година църква на Свети Георги. Тя се намира в непосредствена близост до къщата и наскоро са били разкрити каменните ѝ основи.

Маринела Георгиева: Абсидата ще бъде отчасти повдигната и ще се направи адаптация, за да може тъй като няма иконостас, но ще се осигурят места за четирите запазени икони, за да може да се запази духа на мястото.

Между църквата Свети Георги и Серафимовата къща ще бъде изграден интерактивен център. Цялостния проект трябва да бъде реализиран за срок от три месеца с целеви средства от държавата в размер на 820 000 лева.

Сподели публикацията