Slide
Slide

1.Хамной, Норвегия
Hamnøy, Moskenes, Лофотенските острови, Норвегия. Най-старото рибарско селище в зашеметяващия Лофотенски архипелаг е малко, но невероятно красиво. Смята се, че е едно от най-живописните села в община Moskenes, която също е популярна туристическа дестинация поради своята живописна и девствена природа.
2. Егисхайм, Франция
Това село на „Винена пътека“, което е сред най-красивите във Франция, е построено с улици, разположени в концентрични кръгове около замъка. Приятно е да се скиташ по тесните павирани улици, пълни с красиви стари къщички с дървени прозорци и тераси.
3. Изоставено село в Шенгси, Китай
В устието на река Яндзъ край източния бряг на Китай един малък остров има тайно убежище, погълнато от силите на времето и природата – изоставено рибарско селище, погълнато от гъсти слоеве бръшлян, бавно пълзящи над всяка тухла и път. Това е един от многото примери за малки селища в Китай, които са станали призрачни градове в резултат на урбанизация, недостъпност, изчерпване на ресурсите и промени в промишлеността, наред с други фактори.
4. Renndølsetra, Норвегия
Долината прилича на катедрала, доминирана от 1394 метра Dalatårnet, който се издига над долината като естествен заострен връх. На дъното на долината блести кристално чисто езеро, а потоците и малките реки се спускат от ледниците горе. Мрежа от маркирани пътеки ще ви отведе от долината и в планините, където лятното пасище Renndølsetra е готово да ви посрещне с традиционни ястия и селскостопански животни, миризмата на дърва за отопление на тенджерите и тиганите на печката, място за дълга маса и легло в старата селска къща с дървени стени.
5. Монемвасия, Гърция
Монемвасия означава „един вход” и всъщност единственият достъп до този замък е чрез път. Този уникално запазен средновековен град е издълбан във величествената сива скала като скулптура.

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията