Slide
Slide
50 000 туристи са заклещени по гръцките туристически дестинации на фалиралата компания, обяви Министърът на туризма Харис Теохарис. Според изчисленията на президента на туристическите агенции на остров Крит Михалис Влатакис, 20 000 са на острова.
Според министъра на туризма процесът на репатриране на тези туристи вече е започнал чрез Британската администрация за гражданска авиация, която е поела престоя и завръщането отсега нататък на пътниците. Очаква се обаче щетите за местние хотели, които са имали споразумения с „Томас Кук“ да са огромни, съобщава “Български новини”. Според Асоциацията на хотелиерите в Ираклион на остров Крит 80% от хотелите имат туристически пакети с „Томас Кук“ . За туристическия бранш това е земетресение от седма степен, което вещае мощно цунами.
Все още няма яснота дали между засегнатите туристи има и българи.
Припомняме, че британският туроператор „Томас Кук“ прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщи Си Ен Ен. С това се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. По-рано беше съобщено, че над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания са засегнати от фалита ѝ.

Компанията каза в изявление, че бордът ѝ „заключи, че няма друг избор, освен да предприеме стъпки за влизане в задължителна ликвидация с незабавно действие“.

Този ход на „Томас Кук“ вероятно ще предизвика най-мащабната операция по репатриране на британски граждани в мирно време. Предишният рекорд се държеше от срива на Monarch Airlines през 2017 г.

Петер Франкхаузер, изпълнителен директор на Томас Кук, се извини на клиенти, служители, доставчици и партньори.

Сподели публикацията