Slide
Slide

София. Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ може да засегне и българския туризъм. Това ще стане, ако повече от половината гости в даден хотел са клиенти на компанията и има неуредени плащания, каза пред БНР Бранимир Миланов – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той уточни, че хотелите сами се договарят с туроператорите.

„Томас Кук“ фалира

„Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите“, каза Бранимир Миланов.

По-късно днес се очаква министърът на туризма Николина Ангелкова да даде брифинг във връзка с фалита на „Томас Кук“.

Ангелкова с извънреден брифинг относно фалита на “Томас Кук”. Има много българи в чужбина, които търсят как да се приберат

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти.

В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, почиващи на различни места по света.

Сподели публикацията