Slide
Slide

София. 6 медикъл и СПА центрове у нас посрещнаха първите за това лято туристи от Германия, чиито възстановителни и рехабилитационни процедури в България се заплащат от германските здравно- осигурителни каси. Сред туристите има български граждани, които работят и се осигуряват в Германия. Това съобщи за „Хоризонт“ по БНР Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси разшири през септември 2019-та година списъка с 14 държави, в които признава предоставянето на медицински и амбулаторни услуги за профилактика. Сега има необходимост от целева кампания за популяризиране на информацията за възможностите за профилактика в България, подчерта Митко Василев:

„Германия е с 16 федерални провинции и иска доста усилия тази информация да се разпространи, още повече, че там има 109 каси, които една част от тях са държавни, една част от тях са частни каси и нашата задача е колкото се може повече от тях да обхванем и да ги убедим, че могат да пращат свои пациенти в България“.

Има достатъчно модерни центрове у нас, които отговарят на изискванията. По линия на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм и на Германо-българската индустриално-търговска камара, за обектите у нас се предлагат консултации и обучения, за да увеличат шансовете си да приемат туристи от Германия. Съвместно с Министерството на туризма са проведени и срещи на високо равнище за популяризиране на възможностите на българските медикъл и СПА-центрове. Конкурентните предимства на България са свързани с климата и природата, подчерта Митко Василев.

Сподели публикацията