Slide
Slide
Slide
Slide

Бишкек. Интересен и здравословен начин за привличане на туристи прилагат в Киргизстан, съобщи БНТ. Там предлагат кобилешко мляко – прясно и ферментирало. То може да се консумира в заведения по западен образец и в традционните за киргизите юрти.

Киргизстан намира начин да привлече повече туристи. Централноазиатската страна предлага напитка, добре известна сред планинците. Става дума за кобилешкото мляко, наречено още кумис. Според местните хора, то е уникален начин за подсилване на имунната система.

„Опитвам се да идвам тук и да пия кобилешко мляко всяка година през май или юни.Забелязах, че през годините в които не пия кумис се чувствам слаба,а когато го пия не се разболявам, дори не настивам през зимата“, споделя Гулджамал Мамбетова – посетителка.

Прясното и ферментиралото кобилешко мляко се радват на интерес и от страна на чужденци в Киргизстан.

„Много харесваме кумиса и самаала. Много са вкусни.Решихме да ги опитаме след като чухме за тях от наши приятели, посетили Киргизстан“, коментира Ибрахим Ал Шариф – турист от Саудитска Арабия.

Важността на млечната напитка може да се види и в името на столицата Бишкек. Градът е кръстен на гребло, използвано за разбиване на ферментиралото мляко.

Кумисът е свързан с историята на Киргизстан, ношите предци са го пиели не само с лечебна цел, а ежедневно, обяснява служител в курортно селище.

„Сезонът на кумиса е ограничен – от май до края на юли. През това време посрещаме не само местни посетители, но и чужденци от близките страни от Общността на независимите държави. Също така напоследък има много туристи от Европа и Русия“, разказва Улукбек Бектиянов – мениджър в курорт.

Любопитна подробност е начинът на доене на кобилата. Той е по-различен от този при кравите. За целта човекът-дояч трябва да обхване крака на животното.И още нещо – доенето се извършва от средата на май до средата наюли.Приключва традиционно с появата на звездния куп Плеяди в нощното небе.

Сподели публикацията