Slide
Slide

София. „Музенидис травел“, през която минават 70% от записванията за южната ни съседка, върви към фалит, съобщиха в прессъобщение до медиите Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ). Те алармират, че туроператорът ще повлече след себе си и десетки български туроператори.

Почивките на 150 000 български туристи е пред провал, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира временно да работи – първоначално до 26 юни, а както стана ясно днес – срокът е удължен до 31 юли. До тогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа. „За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът и бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказва Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД.

Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“с покритие едва 70 000 лв. „Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?““, изумен е Севастидис. Той подчерта, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата  на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун.

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

От двете работодателски организации в туризма – ОБТ и  БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор. Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с „Музенидис“, категорични са от браншовите сдружения. Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на правилата за подпомагане, установени с чл. 26а, ал. 3 и 4 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП).

Това стана с Постановление №195 на Министерския съвет, обнародвано на 18 юни 2021 г. в Държавен вестник, където е записано, че средствата „се разпределят пропорционално до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот за всеки кандидат в размер до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума на клиенти за неосъществените пътувания за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. и не повече от стойността на невъзстановени средства от доставчиците на туристически услуги на туроператора за неосъществени пътувания през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., като са налице едновременно следните обстоятелства:

  1. към 5 април 2021 г. туроператорът да е осчетоводил дължимата сума към съответния клиент като такава за неосъществени пътувания за периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., и
  2. към 5 април 2021 г. дължимата сума към съответния клиент представлява невъзстановена такава от доставчиците на туристически услуги на туроператора по нереализиран туристически пакет в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19, и
  3. към 5 април 2021 г. туроператорът да не е разполагал с ликвидни средства за пълно възстановяване на дължимата сума към съответния клиент за неосъществено пътуване в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19.“

Въведените с постановлението ограничения, освен че са в нарушение на Закона за нормативните актове, защото се променят законови разпоредби с подзаконов нормативен акт, но и силно ограничават достъпа на компаниите до помощта. По предварителни данни на ОБТ за нея ще кандидатстват 212 туристически компании.

Трите организации настояват за спешни промени на постановлението. В противен случай отново излизат на протест под прозорците на президента във вторник, 29 юни.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията