Slide
Slide

Мащабните руини – свидетели на тракийската древност оживяват и тази година в Стария град на Несебър. На 30 и 31 август там ще бъде открито второто издание на впечатляващия фестивал „Тракийски мистерии“. Тази година продукцията на Академия Орфика ще гостува на 30 септември в Пловдив.

Несебър. След успеха на първото издание на Фестивал Тракийски Мистерии, проведен в Стария град Несебър през август 2021 година, мащабните руини-свидетели на тракийската древност, ще оживеят отново с „Мистерия на Тракийския Херос“ и „Тракийска Мистерийна Драма“, обновената изложба „Тракийски Мистерии“, лекции на Института по Т-наука, фестивални шествия и творчески ателиета.

Чипровското съкровище гостува в “Двореца” (снимки+видео)

В настоящия сезон продукциите на фестивала достигат до нови локации и добавят различни формати за участниците в интерактивните фестивални форми, свързани с тракийски изкуства, традиции и тайни.

Програмата на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария град на Несебър включва:

30.08. Старата Митрополия „Света София“ – Интерактивен спектакъл „Мистерия на Тракийския Херос“

31.08. Античен театър – Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“

30-31.08. Изложба „Тракийски Мистерии“ – дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика

31.08. Лекция на Института по Т-Наука „Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес“, с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова

30-31.08. Фестивални ателиета и работилници.

Замъкът в Равадиново постави началото на грандиозен фестивал, в който народи от цял свят представят своята култура

Уникалните по рода си творчески ателиета увличат в преживяване на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл от древността до днес:

▪ Мистерията на българския обреден хляб – участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките послания, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.

▪ Мистерията на Тракийската одежда – участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което може да бъде „прочетено“. Те ще имат възможността „да влязат в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, подобни на тези от изображения върху автентични артефакти.

▪ Мистерията на оброчните глинени плочки – участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, открити в древни археологически находки по нашите земи. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка.
Актуална информация за програмата във всички фестивални локации е достъпна на:
https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii

„Тракийска Мистерийна Драма“ е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“, и представлява новаторска продукция без аналог, вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с древната тракийска цивилизация по нашите земи. Спектакълът е филмиран и тиражиран още през 2006 година, като в последните 16 години „Академия Орфика“ е осъществила над 40 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада“. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в града на 1-ви септември

„Мистерия на Тракийския Херос“ представя зрелищно присъствието и мощите на Царя-жрец, явени в неговите инсигнии и въоръжение, чрез които продължава невидимо да осъществява своите функции на покровител и ходатай за народа си. Проектът бе осъществен за първи път в гр. Казанлък, Тракийска могила „Шушманец“, на местния летен тракийски фестивал по покана и със съдействието на Община Казанлък през 2019.

Билети се разпространяват чрез EVENTIM и на място.

Сподели публикацията