Slide
Slide
Slide
Slide

София. Считано от 22.00 ч. на 22 март 2020 г., се забранява влизането на територията на Румъния през ГКПП на държавната граница на чуждестранни граждани и лица без гражданство, с изключение на случаите, когато преминаването се извършва транзит през установените за целта със съседните страни транзитни коридори, съобщават от Министерството на външните ни работи.

По изключение на територията на Румъния е разрешено влизането на чуждестранни граждани и лица без гражданство, принадлежащи към следните категории:

– членове на семейство на румънски граждани, както и членове на семейството на гражданите на други държави-членки на ЕС и Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, пребиваващи в Румъния;

– лица, които притежават  виза за дългосрочно пребиваване, разрешение за пребиваване или друг документ, еквивалентен на разрешението за пребиваване, издадено от румънските власти, съгласно правителствената наредба за спешни случаи №  194/2002 относно режима на чужденците в Румъния, или еквивалентен на тях документ, издаден от властите на други държави, съгласно законодателството на ЕС;

– лица, които пътуват в изпълнение на професионален ангажимент, удостоверен с виза, разрешение за пребиваване или друг еквивалентен документ;

– дипломатически или консулски представител, персонал  на международни организации, военен  персонал или персонал, предоставящ хуманитарна помощ;

– пътници в транзитно преминаване, вкл. тези, които са  репатрирани в резултат на  предоставяне на консулска защита, както и такива пътуващи  по наложителни причини (медицински  или семейни).

– лица, които имат  необходимост от международно закрила, или по други хуманитарни причини.

Актуална информация за други близки държави

Република Северна Македония – Правителството взе решение за въвеждане на мярката полицейски час от 21: 00 ч. до 06: 00 ч. всеки ден на цялата територия на страната с цел ограничаване на движението на населението. Мярката влиза в сила от 22 март 2020 г. Мярката полицейски час няма да бъде в сила за служителите на МВР, ар​мията на Република Северна Македония, противопожарната отбрана, служителите на Комунална хигиена на смяна, както и за лица, нуждаещи се от спешна медицинска помощ в болнично заведение. Ограничава се броят на дежурните аптеки в страната.

Сърбия – В страната е в сила извънредно положение. Президентът на Александър Вучич късно снощи обяви, че ще предложи на кабинета от 22 март 2020 г. да влезе в сила нова 12-часова забрана за движение в страната и по улиците на градовете за всички лица с начален час 17,00 часа вечерта до 5,00 часа сутринта. Решението се очаква да замени настоящата забрана от 18 март 2020 г. за движение по улиците за всички граждани от 20,00 ч. до 5,00 сутринта. Изключение се прави само за сръбските органи, които изпълняват задачи и за лицата, работещи трета смяна.

Молдова – В текста на Решение N-1 от 18.03.2020 г. на Комисията по извънредни ситуации в Република Молдова е записано, че се допуска транзитно преминаване през Молдова (без спиране) на чужденци, които се завръщат към страната си на произход, като те следва да преминават границата с Румъния през ГКПП Джурджулещ-Галац (молдовско-румънската граница) и ГКПП Джурджулещ-Рени (молдовско-украинската граница) и ще бъдат пропускани през Молдова след получаване на съгласието на съседната (на Молдова) страна да ги допусне на своя територия.

По информация на посолството ни в Кишинев обаче транзитният коридор за пресичане територията на Молдова от чужди граждани през ГКПП Рени-Джурджулещ (украинско-молдовската граница) и Джурджулещ-Галац (молдовско-румънската граница) на практика не функционира.  Преминаване по този маршрут се допуска само за граждани на Румъния и Украйна.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията