Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg
Slide
Slide

Истанбул. Двете най-натоварени турски летища в Истанбул отчитат годишен ръст от 64 процента на броя на обслужените пътници в периода януари-септември, съобщи БТА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Над 70,1 милиона пътници са преминали през летище “Истанбул“ и летище „Сабиха Гьокчен“ през първите девет месеца на годината, според данни на Анадолската агенция, получени от Генералната дирекция на държавните летища.

Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg

Броят на пътниците е нараснал с 27,5 милиона спрямо същия период на миналата година благодарение на разхлабването на противоепидемичните ковид мерки.

Летище „Истанбул“ е посрещнало 47,6 милиона пътници от януари до септември, което е с 22,5 милиона повече в сравнение с миналата година.

Около 12,2 милиона пътници са пътували с вътрешни полети, а 35,4 милиона са пътували с международни полети през летище „Истанбул“, съответно с 62 процента и 102 процента повече спрямо година по-рано.

Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg

Междувременно летище „Сабиха Гьокчен“ е обслужило общо 11,4 милиона пътници за вътрешни полети и 11,2 милиона за международни полети между януари и септември. Докато цифрата е намаляла с 5 процента по вътрешните маршрути, тя почти се удвоява по международните маршрути.

Двете летища са обслужили 483 327 самолета – включително прелитащи – през първите девет месеца на годината, което е ръст от 37 процента на годишна база.

Сподели публикацията