Slide
Slide

Екоминистерството потвърди наличието на три находища на минерални извори в община Видин. Те се намират в град Видин и селата Сланотрън и Градец, вече са публична общинска собственост

Видин. Със заповеди на министъра на околната среда и водите Нено Димов са утвърдени експлоатационни ресурси за находища на минерални води в град Видин и селата Сланотрън и Градец, съобщи кметът на община Видин Огнян Ценков, като посочи, че е подписал актовете за общинска собственост.

„Извървяхме дълъг път, докато постигнем това. Подготвени са всички необходими документи, които са внесени в Агенцията по вписванията, за да бъдат вписани тези три минерални извора като общинска собственост. Оттук нататък пътят е много по-лесен. Чрез Закона за концесиите или чрез Закона за публично-частно партньорство ще търсим начини за реализация и експлоатация на тези природни богатства“ – каза Ценков.

За пример! Най-накрая инвалидите имат нормални условия за плаж в България

С придобиването на собствеността в бъдеще Община Видин ще има възможност да разработи тези находища на минерални води, като по този начин не само ще даде шанс на много хора да се възползват от това богатство, но и ще подобри значително качеството на живот в тези населени места, ще привлича нови инвеститори и туристи.

В миналото Сланотрън е било известно с лековитата си вода и заради нея са идвали да се лекуват хора от цялата страна. След това изворът бил затворен, а местните започнали да търсят начини да възстановят неговата дейност и така да възродят живота в селото си. Водата е за много заболявания. По свойства се равнява на извора в Карлови Вари, каментират местните. Разработването на извора може да възроди населеното място, смята кметът Венелин Павлов.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA