Slide
Slide

Асеновград. Часовник символично ще упътва и български, и чуждестранни граждани, преминаващи през Асеновград. Постаментът ще привлича вниманието на още повече туристи. Той ще показва началото на града и ще напомня, че времето е най-ценно от всичко и същевременно е непреходно. Никой не може да го притежава и управлява. Хората идват и си отиват, но то остава.

Идеята е на местния предприемач Абдул Карим Хассун, който се срещна с кмета на града доктор Христо Грудев.

По време на коронавируса бизнесменът отдели 100 000 лева, които дари за закупуване на оборудване и апаратура за специално пригоденото новоизградено отделение в МБАЛ – Асеновград. Той нееднократно е споделял готовността си пред ръководството на града, че е готов да помага. Хассун е роден в Ливан, но сърцето и животът си е отдал на България и в частност – на Асеновград. Неслучайно бе удостоен със званието „Почетен гражданин“. Той получи признанието за добрите си дела. Награден бе по време на официална церемония за празника на Асеновград. „Тук съм у дома си, чувствам градът като свой роден“, каза предприемачът по време на гостуването си при кмета.

„В живота си човек трябва да посади поне 1 дърво. Да остави наследство за бъдещите поколения. Трябва да знаем и как да ползваме парите – където са спечелени, там трябва да останат, на същото място да бъдат вложени. Най-важно е да правиш добро“, каза почетният гражданин в разговор с кмета на Асеновград доктор Христо Грудев.

Хассун подчерта, че желае реализацията на проекта да бъде дарение от него.

Идейният проект предвижда часовниковата кула да бъде изградена с дълбок фундамент. Постаментът ще се вижда от далече.

Вечер ще грее, облян в светлини от прожектори. А през деня ще създава красива сянка, отразена от жаркото слънце.

Доктор Грудев увери Хассун, че община Асеновград ще съдейства за провеждането на необходимите процедури, а предприемачът, на свой ред, обеща, че цялостният проект ще бъде готов до месец и половина. Той ще бъде възложен на едни от най-добрите проектанти в международен план. Освен часовниковата кула, ангажимент на бизнесмена ще бъде и изпълнение на озеленяването около нея – в цялото кръгово кръстовище. Поддръжката на съоръжението също ще се осъществява от неговата фирма, през първите 2 години.

Какво представлява самата часовникова кула?

Тя ще е висока 15 метра и ще е разположена на кръговото кръстовище на входа на Асеновград, откъм Пловдив (до бившия ресторант „Тихият кът“).

Помислено е и за видимостта на шофьорите. Предвидено е да има разстояние между двата стълба, които ще заключват часовника на върха – първо, за по-добра устойчивост и второ, за да виждат водачите приближаващите към тях автомобили. Подстъпът от асфалта до началото на озеленената повърхност ще бъде 90 сантиметра.И часовникът, и конструкцията ще бъдат изработени в предприятието на Абдул Хассун, което дава препитание на десетки асеновградчани. Постаментът ще е стоманен от вътрешната си страна. Идеята е да бъде издръжлив на евентуално възникнало земетресение от висока степен.

Вътре в кулата ще бъде изградена специална стълба, чрез която да се осигури достъп до часовника, с цел поддръжката му.

Самият той ще бъде кварцов, а конструкцията ще е облицована с камък. Часовникът ще бъде насочен с лице към Пловдив.

Почетният гражданин увери, че всичко ще бъде по европейски и дори световни изисквания за изпълнение и сигурност. Той е категоричен, че не прави жестът с цел реклама. И няма нужда неговото име или това, на фирмата му, да са изписани там, защото за него е важно удовлетворението, че е оставил наследство след себе си. „Правя го напълно безкористно и от сърце“, заяви Хассун.

Той посочи, че за около 3 месеца, след започване изпълнението на проекта, цялото съоръжение ще бъде завършено.

В разговора си с него, доктор Христо Грудев му спомена, че пътят, на който е изградено кръговото кръстовище е републикански и е собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“. Кметът сподели и намерението на градската управа да се твори нова пътна отсечка, която ще намали трафика, като отклони автомобилите, пътуващи за кв. „Запад“ – от кръговото кръстовище – директно към квартала.

Габриела Тодорова

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията