Slide
Slide

Никозия. Властите в Република Кипър определиха като незаконни действията на кипърската турска страна, която е открила за свободно посещение нова зона във Вароша – курортен район на Фамагуста, съобщи БТА, цитирайки кипърската агенция КНА.

Кипърското министерство на външните работи публикува в петък изявление, в което изрази „дълбоко безпокойство от ескалиращата турска провокация в оградената зона на Фамагуста след последните незаконни действия върху част от крайбрежната ивица на оградената зона на Фамагуста“.

Повод за реакцията на външно министерство е откриване от властите на самопровъзгласилата се Севернокипърската турска република (СКТР, призната само от Анкара – бел.ред.) на нова плажна зона в оградената част на Фамагуста в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ТАСС.

Вароша, предградие на окупирания от Турция през 1974 г. кипърски град Фамагуста, е единствената част от Северен Кипър, където на мястото на изселените гърци не са настанени турци, а остава пусто и под военен контрол. Турция и СКТР започнаха през 2020 г. частично отваряне на предградието за посещения, което предизвика остра реакция от Република Кипър и Гърция. През юли миналата година Анкара и СКТР обявиха планове за ново отваряне на част от Вароша, които бяха осъдени от Съвета за сигурност на ООН.

Охрид впечатлява туристи от цял свят с изработка на филигран

След последната стъпка на кипърските турски власти министерството на външните работи на Република Кипър обяви, че предприема всички необходими стъпки, както в ООН, така и на равнище ЕС.

В изявлението на министерството се казва, че кипърският външен министър Йоанис Касулидис в понеделник ще представи позицията на кипърското ръководство пред специалния представител на генералния секретар на ООН в Кипър и ръководител на мироопазващата мисия на ООН в Кипър Колин Стюард.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която е призната само от Турция.

Сподели публикацията