Slide
Slide

Варна. На 21 февруари се отбелязва Международния ден на екскурзовода. Датата е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите през 1990 г. Първоначално в празника вземат участие 15 държави, като много скоро след това интересът нараства. Понастоящем все повече държави отбелязват този празник с различни инициативи, като много от тях са с благотворителна цел, като например безплатни обиколки с екскурзовод, организирани за инвалиди, деца, възрастни хора.

Министър Проданов: Обединението на бранша и облекчаване на визовия режим са сред основните приоритети в работата ми

В България Международният ден на екскурзовода е отбелязан тържествено за първи път през 1993 г. по инициатива на Съюза на екскурзоводите в България (СЕБ) с литийно шествие и коктейл в хотел Черно море в град Варна, като са поканени и няколко народни представители. По време на срещата са проведени дискусии относно разработването и приемането на Закон за туризма в Р.България, който да регламентира и условията за работа на екскурзоводите и самата екскурзоводска професия.

Александра Аграфиоти, Vasiliadis Travel: В Гърция ще открием летния туристически сезон на 1 април, пристигаме в София с едни от най-добрите предложения за почивка

През 1993 – 1994 г.  СЕБ става член на Световната федерация на екскурзоводите. Световната федерация на екскурзоводски сдружения (WFTGA), е организация с идеална цел, посветена на създаването на високи стандарти за обучение и етика в професията. Екскурзоводите в развитите туристически страни са ценени и стоят високо в социалната йерархия. Това се потвърждава и от факта, че световните форуми на екскурзоводите се провеждат под егидата на президентите или премиерите на съответните страни и са подпомагани от Министерствата на туризма.

Дарина Костадинова: Не само българските туристи, но и чужденците, които живеят в страната, преоткриват Сандански за почивка

На екскурзоводите в България бяха необходими над 20 години, за да постигнат  регламентиране на екскурзоводския им труд. Безспорно роля в това имат професионалните сдружения за екскурзоводи в България. Сред тях са  сдружение  „Съюз на екскурзоводите в България” (СЕБ) създадено през 1991 г., ‘‘Асоциация на екскурзоводите в България‘‘ (АЕБ), създадено през 2002 г. и екскурзоводското сдружение Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова” – Бургас (ЮСЕ), създадено през 2014 г.

Вдясно – инициаторът на Burgas Free Tour Георги Георгиев, в качеството си на гид, заедно с още двама свои колеги

Днес професия „Екскурзовод“ е свързана с успешното реализиране на туристическите програми. Тя е регулирана професия по смисъла на Закона за признаване на професионалните квалификации и ЗТ. Според Закона за туризма, екскурзовода е лице, което въз основа на регистрация в Националния туристически регистъра на екскурзоводите предоставя екскурзоводски услуги. При реализиране на програмата на туристите, екскурзоводът ги запознава с природно-географските особености, обществено-икономическото развитие и културно-историческото наследство на страната.

Хотел в Сапарева баня привлича все повече туристи, които комбинират ски и СПА туризъм

София, снимка Руслан Йорданов

В България според действащата наредба професия „Екскурзовод“ може да се упражнява само от лице, което отговаря на изискванията за образование, практическа подготовка и професионална квалификация, определени в НАРЕДБА № 1 от 05.01.2016 г. към закона, има екскурзоводска правоспособност и е вписано в Националния туристически регистър (НТР), по чл. 166, ал. 1 от Закона за туризма (ЗТ).

Международният ден на екскурзовода в градовете София и Варна ще бъде отбелязан с пешеходни турове, с които ще бъде представена в какво се изразява професията на професионалния екскурзовод. Безплатната пешеходна обиколка ще бъде на български език за гостите и жителите на градовете София и Варна.

Очаква се екскурзоводите да вземат активно участие в деня на професионалния си плазник по време на пешеходните обиколки, като заедно бъде представена ролята на екскурзовода и неговата дейност.

Във Варна екскурзоводите ще представят нов пешеходен туристически маршрут.
Начало на тура: 11.00 часа пред Туристическия информационен център – Варна.
Край на тура: 12.30 часа пред Щаба на Военноморските сили.

Екскурзоводите ще представят нов пешеходен туристически маршрут и в София.
Начало на тура: 11.00 часа пред Паметника на патриарх Евтимий
Край на тура: 12.30 часа пред Съдебната палата

Автор: Членове на Съюза на екскурзоводите в България (СЕБ), архив Bgtourism.bg

Сподели публикацията