Александра Аграфиоти
Slide
Slide

Нашата цел на изложението „Ваканция и СПА Експо“ е подновяване и засилване на двупосочния туристически поток между България и Гърция, заяви в интервю за Bgtourism.bg Александра Аграфиоти от водещата гръцка компания Vasiliadis Travel

– Здравейте, г-жо Аграфиоти! Благодаря Ви за този разговор. Нека да започнем с кратко представяне за вас и компанията Ви? Откъде сте? Как стана така, че днес живеете и работите в една от водещите гръцки компании в областта на туризма?

– Израснала съм в София, където съм завършила и висшето си образование. Работя във Vasiliadis Travel“ от две години, но се чувствам така, сякаш съм част от екипа от самото създаване на фирмата. Седалището на компанията е в град Серес, през който много от вашите читатели са минавали, пресичайки българо-гръцката граница на път за морските курорти. Живея в този град от петнадесет години (преди това съм живяла на Родос, Крит, в Солун). След забързания живот в София, идването ми в провинциален Серес беше голяма промяна във всичко – работа, ежедневие, даже начин на мислене… С годините обикнах този град, сега е част от мен, тук е моето семейство, приятелите ми, работата ми, която толкова много харесвам.

Туристическото бюро Vasiliadis Travel“ се специализира в посрещащия туризъм от 2005 година. Името ни е утвърдено на гръцкия пазар, радваме се на успех с индивидуалните програми, които разработваме за нашите клиенти. Много от тях стават наши постоянни клиенти и приятели – всяка година се завръщат в Гърция с желание за почивка в същия курорт или с интерес към нови дестинации.

– Предстои най-голямото събитие в областта на туризма в България – традиционното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Гърция винаги е имала специално място в този форум. Представете ни кой и как ще презентира в София възможностите за почивка в южната ни съседка?

– Тук бих искала да изкажа благодарност към г-жа Вихра Огнянова и целия екип на „ПРИМ ЕКСПО“ за оказаното ни доверие с предоставянето на правата за изключителен представител за Гърция на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2022″. Във Vasiliadis Travel с отговорност поехме задачата за по-организирано и многопланово представяне на Гърция в този форум.

Тази година гръцките изложители ще са обединени в зала 1.

Ще се представят Регион Централна Македония, Туристическа организация „Халкидики“, Регион Източна Македония и Тракия, община Александруполис и Greek Pride Hotels Group като самостоятелни изложители. Очакваме присъствието на представители на хотели и туристически агенции от гореспоменатите райони.

С радост ви каня на презентацията ни «Гърция 2022. Пълно рестартиране на туризма.», която ще се проведе на 24 февруари в 13:15 ч. в зала «Холидей» на ИЕЦ. През двата дни на изложението всички участници от Гърция са открити за делови диалог и обсъждане на нови сътрудничества. Това е и най-важната ни цел – подновяване и засилване на двупосочния туристически поток между България и Гърция, както и нови съвместни инициативи.

Talgo Beach

За съжаление пандемията и нейните последствия възпрепятстваха участието на много от гръцките региони и частни компании. Но техният интерес към сътрудничество е на лице и се надяваме в близко бъдеще той да прерасне в конкретни интересни програми.

– Гърция е любима дестинация за туристи от цял свят, включително и за голяма част от българските туристи. Какво показват предварителните резервации и какво ново може да предложи страната за Лято ‘2022?

– Официално началото на летния туристически сезон тази година е обявено за 1 април.

Стратегия на Гърция е удължаването на туристическия сезон. Страната разполага с всички предпоставки за това. Вече тече рекламна кампания за целогодишно привличане на туристи.

Panteleimonas Beach

Гърция е прекрасна и интересна през всичките четири годишни времена. Обединява ги идеята за разнообразие от преживявания при пътуването и престоя. Гърция събужда всички сетива на своите гости – било то с морските вълни или спокойния горски полъх, с архитектурно-историческото си наследство или съвременния ритъм на живот, с културните прояви или гастрономията и винарството…

Всеки пътешественик открива желаното от него усещане и преживяване!

Но за да стигне това послание до нашите клиенти – туристите, е изключително важна ролята на туроператорите. Необходимо е да са добре запознати с «новото» лице на Гърция. Не би ни се искало от туристическото богатство на страната някои колеги да се ограничават само с предлагането на два – три «отъпкани» в продължението на дълги години маршрута. Наша задача като професионалисти е да улавяме желанията и настроението на всеки потенциален клиент и да го насочваме към мечтаната дестинация за почивка или екскурзия. Този индивидуален подход не е никак лесен. Изисква опит, упоритост и желание за работа.

Цъфнали праскови край Верия

Що се отнася за предварителните резервации – те вече са на лице. Разбира се, много от хората все още не се решават да определят конкретна дата за пътуване, но интерес има.

– Високите цени на тока, на хранителните продукти и на много консумативи и услуги дадоха отражение и върху туризма в Европа. Как това ще повлияе на туристическия продукт в Гърция?

– От разговори, които имаме ежедневно със собственици на ваканционни имоти и хотели, наблюдаваме, че поскъпването ги безпокои. Много от тях се опитват да поемат част от възникващата разлика в цените. Прогнозираме, че поскъпването на горивата ще възпре туристите от далечни пътувания. Така

ще нарасне потокът на българи, предпочитащи курортите в близост до българо-гръцката граница.

Солун

– Има ли в момента атрактивни предложения с отстъпки за предстоящия туристически сезон и какви са те? Кои хотели и дестинации ще ни предложите?

– Атрактивните предложения – както от гледна точка на дестинация, така и с оглед на финансовата страна са много. Но изборът ще е ваш! Посетете гръцкия сектор на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2022″! Там ще имате възможността да изберете сред множеството предложения това, което ви допада най-добре.

– Какво лято очаквате и си пожелавате?

– Бих искала лятото да е благосклонно към всички нас. Да не се повторят миналогодишните природни бедствия. Да се спазват от всички ни мерките срещу Covid-19, което ще допринесе за ограничаването и отминаването на пандемията… Да си пожелаем взаимно „До нови срещи в Гърция!“ и множество ярки и незабравими преживявания!

Сподели публикацията