Slide
Slide

Варна. Признати гост лектори и атрактивни презентации ще завладеят гостите на Международния семинар в подкрепа на устойчивия туризъм, които стартира по-рано днес във Висше училище по мениджмънт – Варна.

Форумът цели да осигури информация, проспект от иновации, нови подходи и добри практики, чрез които участващите представителни организации да насърчат и подкрепят своите членове към приемане подхода на устойчивото развитие. Като лектори в събитието се включват изявени преподаватели и изследователи в областта на мениджмънта, маркетинга и туризма от Висше училище по мениджмънт, Икономически университет -Варна, ИБЕИ-БАН, представители на туристически сдружения, както и изявени предприемачи и иноватори от сектора на гостоприемството. Те ще предложат нов преглед на част от темите от спектъра на устойчивостта – отговорен и достъпен туризъм, развитие на туристически дестинации, необходимост от дигитализация и нови софтуерни решения за устойчиво управление на заведения за хранене и настаняване, и други.

Сред гост-лекторите е  д-р Десислава Димитрова – доцент в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН и координатор на Slow Food в България.  Slow Food е международно движение, основано в Италия през 1986 година с цел да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни.

Кулинарна демонстрация на устойчиви иновативни технологии ще представи програмния директор на кулинарните програми в Института по кулинарни изкуства шеф Хю Бутин.  Шеф Бутин е с над 25-годишен опит, който варира от преподавателска дейност в кулинарни училища до шеф-готвач в изискани хотели  и ресторанти по целия свят. След завършването на Института De Tourisme & D’Hôtellerie Du Québec, в Монреал, Шеф Бутин придобива солиден кулинарен опит, работейки като шеф-готвач в Мексико, Австралия, САЩ, Куба, Франция и други.

Провокативна и завладяваща е и темата „Виртуална и добавена реалност: инструменти за устойчивост и туризъм чрез преживяване“, която ще бъде представена от ръководителя на Център за иновации и експериментални технологии г-н Георги Христов.

За “Новата генерация в туризма” ще говори доц. д-р Мая Иванова. Тя е доцент по туризъм във Висше училище по мениджмънт и сертифициран IATA/UFTAA инструктор. Асистент-редактор на European Journal of Tourism Research, доц. Иванова има над 40 публикации в страната и чужбина в областта на хотелски вериги, устойчиво развитие на туризма, икономика на споделянето, въздущен транспорт и туризъм, и др.

В отворени дискусии и работа в групи участниците от Албания, България, Гърция и Северна Македония ще обменят опит помежду си и ще разгледат приложимостта на представените им подходи в своята работа и спрямо националния си контекст.

Семинарът се провежда в рамките на два дни – 21-ви и 22-ри февруари в конферентната зала на Висше училище по мениджмънт – Варна, на адрес гр. Варна, ул. „Оборище“ 13А. Входът е безплатен за всички заинтересовани лица.

Събитието се организира от Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ – Добрич в партньорство с Висше училище по мениджмънт – Варна като част от проект ХЕЛИКС: „Инициатива за образователен обмен по предприемачество за устойчиви туристически МСП в региона Балкани – Средиземно море“, който се финансира по Програма Interreg V-B Балкани – Средиземно море 2014-2020.

Сподели публикацията