Slide
Slide

Пловдив. Първото в света италианско суши прави своята премиера на Международната изложба „Фудтех 2019“ в Пловдив. Това обявиха от българо-италианската компания производител по време на церемонията за награждаване на победителите в Конкурса за иновации на изложението за хранителната индустрия. Фирмата получи приз за оризови топки със зеленчукови и месни добавки.

Българска медовина розе  и линия италиански продукти от кактус са големите победители в Конкурса за иновации на „Фудтех 2019“, които бяха удостоени със специален плакет. Освен тях комисията отличи кози суджук с три вида трюфели, който е световна новост от наш майстор кулинар.

Сред наградените вкусотии, предлагани от български изложители, са още пълнени свински гърди,  сок от ябълка и роза, разтворими напитки от растителен екстракт без захар и синтетични добавки,  твърд балсамов оцет във формата на сфера,  пилешка пастърма с чубрица или червен пипер, люти сосове, пюрета и сладка от първата у нас ферма за люти чушки. Италиански изложители станаха финалисти в надпреварата с каротенова паста и десертно вино.

По време на церемонията бяха връчени и наградите от Конкурса за иновации на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2019“. Журито даде най-високи оценки за  напитка от биоарония, купажирана с вино от мавруд – световна иновация от български производител, и за линия алкохолни напитки на база на натурален екстракт от чай и планински билки.

30 продукта се състезаваха в Конкурса за иновации на изложбите „Винария“ и „Фудтех“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив.  Председател на експертната комисия беше проф. Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии.

Победителите бяха наградени на церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ на 20 февруари. Наистина е впечатляващо да се види как само за година  във винената и хранителната индустрия са осъществени толкова много и толкова значими промени, това обяснява и силната конкуренция в конкурса, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Отличените продукти може да се дегустират до 24 февруари в Града на виното и деликатесите,  където са разположени щандовете на участници в двете изложби и във „Вкусове от Италия“. Посетителите имат възможност да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя“.

По същото време в Панаира може да се види и Международната селскостопанска изложба „Агра“.  Общо над 650 фирми от близо 30 държави се представят на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване.

 

Сподели публикацията