Малък южноафрикански плажен ресторант, наречен Wolfgat, където десетстепенно меню струва само 60 долара, е обявен за най-добър в света, съобщава Daily Mail.

Победителите в World Restaurant Awards бяха обявени в понеделник вечер в Париж.
Наградите покриват широк кръг от категории, включително най-добър ресторант без резервации, заведение с най-привлекателен акаунт в Instagram, готвач без татуировки на годината и кухня без пинсети на годината.
Лондонският Noble Rot триумфира в категория „Ресторант, сервиращ червено вино“, докато Vespertine в Лос Анджелис взе титлата „най-добра домашна атмосфера на годината“. 
Wolfgat отваря врати преди две години в 130-годишна къща на плаж в Патерностер на западния бряг на Южна Африка. В него могат да се настанят само 20 души. В ресторанта работят шестима служители, които нямат официално обучение.
Главният готвач – 38-годишният Кобус ван дер Мерве, започва да готви сериозно след 30-годишна възраст и всеки ден пазарува пресни продукти по дивия Атлантически бряг на Western Cape. Известен е и с това, че си прави собствени хляб и масло.
Съдиите в World Restaurant Awards посочват, че убеждението на Ван дер Мерве в „устойчивото основно готвене“ ги е спечелило.
Те също така дават на ресторанта награда за „най-добра дестинация извън картата“, благодарение на невероятния му изглед към плажа и скромната обстановка.
Коментирайки победата си, Ван дер Мерве казва пред AFP: „Не се чувствам достоен. Това е голяма титла. Служителите ми, които излизат всеки ден, събират билки, сукуленти и спанак, трябва да са тук … Това е тяхното бебе.“
Ван дер Мерве добавя още, че победата му е „победа за африканския континент и за моята красива, разнообразна страна“.

Източник: profit.bg

Диана Михайлова, BGtourism.BG