Долината на пеперудите на остров Родос, снимки и видео Руслан Йорданов
Slide
Slide
Родос. Долината на пеперудите, която се намира в северната част на остров Родос, привлича туристи от цял свят. Тя е уникален резерват не само за Гърция, но и в Европа. Намира се на около 25 км от град Родос и на 10 км от летището.
През 18 век известната долина е носила името на Пелеканос. Легендата разказва, че той е бил роб, който заради несподелена любов е сложил край на живота си. Ботаническият оазис става известен през 20 и 30-те години на миналия век, когато било разчистено от италианците, които обитавали това място.
Предполага се, че пеперудите може да са внесени от тях или са обитавали долината преди това.
Днес Долината на пеперудите е райско кътче, което е дом на стoтици хиляди пеперуди от подвид на Euplagia quadripunctaria rhodosensis. Те се появяват след дъждовния сезон в края на май.
Разходка из Долината на пеперудите ще ви изпълни със спокойствие. Хиляди пеперуди са по стволовете на дърветата, на скалите, по листата и във въздуха.
Долината е потънала в буйна растителност, потоци, езера и водопади. Посетителите преминават през мостчета, сенчести алеи и добре оформени пътеки с дървени парапети.
Природните дадености на това място са създали уникален микроклимат, който привлича този вид пеперуда.
Тя е популярна с това, че има недоразвит устен апарат, а това не им позволява да се хранят с нектар от цветята. Те остават само с енергийния резерв, натрупан като резерв.
Пеперудите излизат от какавидите си през пролетта и през май вече са готови да отлетят за долината, като всичко това се повтаря в непрекъснат годишен цикъл. Най-добрият период за посещение са месеците юни, юли и август. Дестинацията е част от програмата с екскурзии на круиза Costa Venezia това лято, а това позволява на пътешествениците да се докоснат до впечатляващия зелен оазис.

Costa Venezia – Лятната царица на Егейско море, която предлага вълнуващи пътешествия и автентични преживявания (снимки)

В долината не е позволено да се вдига шум и да се плашат пеперудите, защото това нанася сериозни вреди на популацията им.
Сподели публикацията