Руслан ЙОРДАНОВ

Балчик. Револверът на Райна Княгиня от днес е изложен в Двореца в Балчик. Посетителите имат възможност да го видят в Каменната зала. Револверът Gasser е австрийски, модел 1870 г. Украсата на огнестрелното оръжие се отличава от всички експонати, а до него е автобиографията на Райна Княгина, издадена в Москва през 1877 г.

Снимки Руслан Йорданов

Ценните експонати са част от изложбата “Реликви от Априлската епопея”, която днес официално бе открита в Държавен културен институт – Културен център “Двореца”. Тя е посветена на 145-ата годишнина от избухването на Априлското въстание.

Експозицията е организирана от “Двореца” – Балчик, и Исторически музей – Панагюрище.

Сред експонатите е и главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание, което е било ушито от Райна Княгиня. Припомняме Ви, че в изложбената зала са подредени оригинални оръжия – револвери, пушки, пищови.

Част от изложбата е пушката със седеф.

С изложбата се поставя началото туристическия сезон и календара от събития в “Двореца”, заяви директорът Жени Михайлова.

Текст и снимки Руслан ЙОРДАНОВ

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията