Геотермален СПА комплекс Синята лагуна, Исландия
Slide
Slide

София. Планирайте това пътуване, защото всички ще говорят за него! Туроператорите Карта холидей и Интергрейд Травъл, които предлагат на своите клиенти интересни дестинации, организират чартър до Исландия през есента. Малката и магнетична държава е богата на природни забележителности – неспокойни вулкани и гейзери, величествени водопади, термални комплекси и чудни национални паркове. Страната е подходяща за посещение по всяко време на годината. Днес тя е дом за много българи, които са я преоткрили и избрали да останат да живеят на острова.

През последните години Исландия се превърна в предпочитана дестинация. Дори Григор Димитров включи в своя списък земята от лед и огън и лично вече се наслади на уникалната природа, комфорт и кухня на викингите.

Григор Димитров избра да разпусне в един от най-красивите СПА центрове на планетата (снимки)

„Това е първи чартър до Исландия. Престоят за туристите ще бъде 5 нощи и 6 пълни дни, а директният чартърен полет ще спести почти целодневните полети с голямо изчакване по летища.

Исландия е страна на вулкани, гейзери и невероятни природни феномени – величествени водопади, полета от лава, покрити с тучна трева, черни плажове, базалтови колони, горещи извори и древни ледници. Всичко това ни очаква на острова, който сякаш не се намира на тази планета – толкова различни, изумителни и нереални са пейзажите му!“, заяви за Bgtourism.bg Николай Александров от Карта холидей.

Тръгването е на 1 септември 2021 г. с директен чартърен полет от София до Рейкявик.

Програмата започва с опознавателна обиколка на исландската столица. Рейкявик е една от най-малките европейски столици с население малко над 100 000 души, заедно с предградията си, но има много какво да предложи. Наричан „слънчевия пътешественик“, градът може да се похвали с красив център. Българските туристи ще тръгнат заедно из лабиринта от малки улички, опасани от стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите.

В маршрута е включена емблематичната църква Халгимскиркя /Hallgrímskirkja/

, чийто строеж отнел над 40 години. Причудливите ѝ фирми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.

На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон – изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече – именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Съветът на организаторите е да не спорите с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите – митологичните същества от исландските саги, в които по проучвания и до днес вярват много от гордите наследници на викингите.

Разходката ще продължи до най-стария парламент в света,

действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. В маршрута е включен и Националния музей, Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала, концертната зала Harpa и сградата Perlan /Перлата/ с удивителния си купол и още по-невероятната гледка от терасата ѝ.
Първият ден и запознанството с Рейкявик ще приключат с посещение на Хьофди – известната къща на брега, където е сложен краят на Студената война с историческата среща между президентите Рейгън и Горбачов.

Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/!

През втория ден българските туристи ще открият едни от най-известните природни феномени, ще се насладят на невероятни панорами и ще открият вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя.
Първата спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк – исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е насядала по стръмните брегове.

Исландия – земя на огън и лед. Вижте топ местата на острова

Следваща спирка – Гейзер /Geysir/!

Природният феномен, дал името си на всички изригващи горещи извори по света.

Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ – братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще има възможност да се наблюдават поетапните му надигания, а на всеки 5 минути – впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 25 метра.
Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ – тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 32 метра! Дълго ще сънувате изумителната гледка на тази впечатляваща местност.

Хей, в Исландия ще сте и тъй като тук нищо не е обикновено, мястото за обяда също няма да е! Очаквахте ли, че в тази северна страна, покрита с тънък слой вулканична почва, може да намерите истинска доматена ферма? Да, има я и всъщност макар и тънка, вулканичната пръст на Исландия е богата на минерали, които придават невероятен вкус на доматите, а горещите недра на острова осигуряват естествено отопление на оранжериите в доматената ферма – Friðheimar farm.

Ресторантът на фермата предлага вкусна храна, в която основната съставка естествено са доматите.  Дори не си представяте колко вкусен е доматеният… чийзкейк.
Последната спирка за деня е Националният парк Тингвелир.

Честно, колко пъти в живота си сте се разхождали буквално между две големи планетарни тектонични плочи? Именно това ще направим на мястото, на което се срещат Северноамериканската и Евразийската плочи във Великия атлантически риф, който бавно, от човешка гледна точка, но неумолимо от геоложка, отделя Исландия от Евразия.

Именно тук, на брега на красиво езеро в началото на 10-ти век е основан Алтинги – най-старият все още действащ демократичен парламент в света – очакван усет към драматичните пейзажи от горди викинги, заселили се в една от най-предизвикателните територии на познатата тогава Земя.

В третия ден първата спирка е

60-метровия водопад Скогафос /Skogafoss/,

широк 25 метра. При слънчево време по цялата му 25-метрова широчина водните пръски се пречупват в красива дъга. И тъй като ще сте в Исландия, където за всяко място има сага или легенда, Скогафос също си има – според местните, първият викинг, заселил се в местността, скрил съкровището си в пещера зад водопада.

Вие обаче няма да търсите имането на древния митологичен викинг, а ще се отправите към друго от съкровищата на Исландия –

черният плаж Рейнисфяра /Reynisfjara/.

Ще застинете в изумление пред нереалния пейзаж на катранените вулканични пясъци и ослепително бялата морска пяна, разкъсана от базалтовите черни колони на скалите във водата.

В последните години след излъчването на сериала „Игра на тронове“ по известната книжна поредица „Песен за огън и лед“, Исландия нашумя като една от основните локации за снимките му. Досега имахме възможност да видим вулканичните последици от огненото сърце на острова, сега е време и за леда – отправяме се към причудливите форми, ледени пещери, пукнатини и отблясъци на ледника Sólheimajökull. За съжаление в последните години той бавно, но неумолимо се топи, вследствие на затоплянето на температурите. Да му се полюбуваме, докато е време!

Едно от най-странните изживявания Ви чака на края на този изпълнен с емоции ден – ще влезем зад 60-метровата водна мощ на водопара Селяландсфос /Seljalandsfoss/ и ще  усетите могъщата и неумолима природна стихия.

Време е за ден четвърти. След закуска се отправяте към едни от най-живописните островни пейзажи – тези на полуостров Снайфедлснес /Snæfellsnes/. Ще усетите духа на Исландия в старото рибарско селище Хелнар /Hellnar/, където ще посетим емблемата на градчето – местната църква, построена през 1945 г.

След това ще видите невероятния пейзаж на Валасньос /Valasnös/,

заливче от изумително сини води и насред тях – драматична базалтова формация от скални островчета. Ще видите и ерозиралата от срещата на слънчевите лъчи с мощта на вълните каменна арка Gatklettur на близкия плаж Арнарстапи. Недалеч е планината Киркюфел /Kirkjufell/, в превод Църковната планина и водопада Kirkjufellfoss.

Пети ден. Той включва Национален парк Скафтафел в подножието на най-големия исландски глетчер Брейдамеркурьокул /Breiðamerkurjökull/. Нереалните цветове на ледника, вариращи от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно, ще ни оставят без дъх. Огромни ледени блокове се откъсват постоянно от ледника и падат в лагуната – зрелище, което трябва да се види, за да повярва човек в него!

Кратката разходка от километър-два до водопада Свартифос ще Ви възнагради със спираща дъха гледка

към коритото на реката, врязало се в меките хълмове на местността, но още по-изумителни са геометричните базалтови колони, които водата е изваяла зад каскадата!

Следва най-известната ледникова лагуна в Исландия Йокулсарлон /Jökulsárlón/. Гигантските ледени късове, плаващи в мразовитите води, а цветовете им, на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката.

Желаещите могат да наблюдават китове. Следваща спирка – полуостров Рейкянес /Reykjanes/. Ще видите и от сушата един от най-старите фарове в Исландия, висок цели 26 метра.

Ще се насладите и на гледката към Gunnuhver – най-големият калциран гейзер в страната,

известен със своята прелюбопитна легенда, разбира се. Според нея, гейзерът носи името на полтъргайст на над 400 години. Това била Гунна – жена, сътворила голямо опустошение в района. За наказание един свещеник я пуснал в горещия кипящ извор, а според легендата призракът ѝ все още го преследва.

Отправяте се към Seltún Geothermal Area – високотемпературната геотермална зона, в която се намират разнообразни горещи извори – бълбукащи калници, кипящи потоци и димящи фумароли. Многоцветното поле изненадва с нюанси от полюс жълто до ярко червено и тюркоаз до тъмно зелено.

По желание ще бъде посетена и … Синята лагуна

– геотермалният рай на Исландия е наречен така заради уникалния си цвят, получен при рядка комбинация от сладка и морска вода.

Е, убедихте ли се, че това е Вашата дестинация, с която да посрещнете есента и да съберете уникални изживявания, които дълго ще Ви напомнят за това магично място.

Предложението за екскурзия в Исландия с директен чартърен полет и резервация може да направите тук

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията