Slide
Slide

Първият в Европа подводен ресторант отвори днес врати в Норвегия, съобщи Ройтерс. над 7000 клиенти вече са си направили резервации. Докато похапват под водата те ще могат да наблюдават плуващите наоколо риби.

Ресторантът е проектиран от норвежката архитектурна фирма Snoehetta. Тя е автор и на още два световни проекта –  Операта в Осло и Националния мемориален музей от 11 септември в Ню Йорк.

Заведението под водата е разположено в южната част на Норвегия и прилича на голяма бетонова тръба, частично потопена в Северно море.

Името на ресторанта е Under, което на английски означава „под“ или „отдолу“, а също означава и „чудо” на норвежки.

Първоначално се влиза в сауна, тъй като горните части са покрити с дървени дъски, но осем метрова стълба води до голяма трапезария, която събира около 40 гости. тя има гигантски прозрачен прозорец към океана.

Меню с 18 ястия, базирано на местни продукти и морски дарове, може да струва до 3700 крони ($ 430) на човек, включително напитките.
Гауте Убостад, един от двамата братя, които притежават ресторанта и разположения наблизо хотел, заявява: „Целта е 50 процента от гостите, които посетят ресторанта, да прекарат нощта в хотела … Очакваме около 12 000 души да идват да вечерят всяка година“.

Днес бе първият работен ден на ресторанта Under за приятели и семейството на собствениците. А първите гости, които вече са резервирали и платили, ще могат да посетят ресторанта от началото на април.

Сподели публикацията