Slide
Slide

Варна. На 5 април от 17:30 ч. в Археологическия музей във Варна ще бъде открита изложбата „Червен Великден! Зелен Гергьовден!“, съобщи Moreto.net.

В нея ще бъдат показани автентични носии на манекени, отразяващи традиционното облекло на българите-християни от всички географски области на страната. Носиите са дело на колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова. В експозицията ще бъдат включени и 12 фотографски пана на художника Славян Стоянов от изложба, подготвена за „Фестивал на шевицата“ съвместно с Историческия музей в Провадия и „История в шевици“.

Таблата представят част от фонда на Етнографския отдел към музея и разказват за значението на шевичните символи, обясни Стоянов.

Гостите ще могат да се насладят на кратко ревю с живи модели и да видят как се прави автентично ваяшко забраждане от с. Аврен.

Изложбата ще може да бъде разгледана до началото на май. Нейни организатори са колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова, „История в шевици“, „Виртуален музей на България“ и Археологически музей – Варна.

Сподели публикацията