Дворецът Кристиансборг
Slide
Slide

Исторически, младежки, шумен и изискан, Копенхаген може да означава много неща за много хора.

Ако сте млад, то това е буквална площадка, с най-старите световни увеселителни паркове и някои от най-модерните магазини и нощни клубове навсякъде. За културата има исторически дворци и музеи, в които са изложени съкровищата на Викинги и Бронзовата епоха.
Всичко това води до динамична, прогресивна и забавна дестинация в Дания.

1.Градини Тиволи
Такава е славата на този тематичен парк, че някои хора идват в Копенхаген, за да посетят градините Тиволи. Дори и да не сте в настроение да се качите на въртележка, това е незабравимо място, благодарение на романтичните представления на Ориента от 19-ти век. След Bakken, също в Копенхаген, градините Тиволи са най-старите тематични паркове в света.

2. Статуя на малката русалка
Тази незабавно разпознаваема статуя, разположена на скала до крайбрежната алея Langelinie, със сигурност е най-известната забележителност в града. Скулпторът Едвард Ериксен е създал русалката през 1913 г. в знак на почит към автора Ханс Кристиан Андерсен и е вдъхновен от едноименната приказка на Андерсен. Когато се приближите до статуята, което ще ви изненада е колко малка е тя.

3. Strøget
Тази пешеходна улица се движи и продължава, и независимо дали сте за шопинг на висока улица или висок клас, вероятно ще намерите това, което търсите тук. Той е сред най-големите пешеходни центрове в света и дори ако цените не са за хората със слаби сърца. Ако искате да намерите някои независими магазини, следвайте Strøget в Стария град и опитайте една от тесните странични улички. Има чудесен микс от стари специализирани фирми, които се връщат от поколения в поколения.

4. Nyhavn
New Harbour на английски, тази историческа крайбрежна зона е в непосредствена близост до канал от 17-ти век, където старите дървени кораби все още са закотвени. От двете страни на канала се намират високи боядисани къщи, датиращи от 1600-те и 1700-те години. Сега е трудно да се повярва, но през по-голямата част от своето съществуване това беше отвратителна част от града. Сега тя е едно от най-добрите места за чаша кафе или бира през лятото. И това е голяма литературна забележителност: Къщите 18, 20 и 67 (маркирани с табелка) са дом на автора Ханс Кристиан Андерсен по различно време.

5. Националния музей
Националният музей на Копенхаген е вид атракция, в която можете да загубите часове, без да осъзнавате. Тук има забележително богатство от артефакти, от всички епохи на миналото на Дания. Ако не виждате нищо друго, погледнете Трънхолмската слънчева колесница. Това е елемент от бронзовата епоха, датиращ от 1400 г. пр. Хр., С бронзова статуя на кон, който дърпа златен диск, представляващ слънцето. Според скандинавската митология слънцето се е изкачвало по този простор, привлечен от божествен кон. Викингите също са добре покрити от този музей и много артефакти от тази колекция са били изпратени на обиколка на света през 2014 година.

6. Дворецът Кристиансборг
Разположен на остров Slotsholmen, Кристиансборг съдържа Върховния съд на Дания, кабинета на министър-председателя и датския парламент. Датското кралско семейство и министър-председателят също използват старинни приемни за официални събития и за приемане на други държавни глави. Акцент в тези приемни стаи е Голямата зала, дълга 40 метра, която може да побере 400 гости. По време на обиколка ще видите също училището за езда, което има гледка към галерия, и малкото театрално игрище, построено през 1767 г. и обновено през 1842 година.

Източник: The crazy tourist

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията