Slide
Slide

София. Възможностите за туризъм в гръцкия регион Епир бяха представени днес в София. Тази част на южните ни съседи е малко позната за българските туристи и именно това е причината Гърция да проведе събитие, което бе насочено към туроператорите у нас.

Георгиос Стафилакис от Гръцката национална туристическа организация посочи, че след две години на пандемия българските туристи се завръщат към любимите си дестинации в Гърция, но посещават предимно места в северната част на страната.

През първите 6 месеца на годината българските туристи в Гърция са се увеличи между 15 и 20%, отбеляза Стафилакис.

Допълнителният полет на „България Еър“ до Атина ще бъде до 28 октомври

Плаж Саракинико

„Войната в Украйна и икономическата ситуация в Европа създаде проблеми за туристическата активност. Вярно е, че балканските страни бяха повлияни повече от останалите и затова имаше значително забавяне при решението на хората да пътуват“, каза Георгиос Стафилакис.

Според него през настоящата година за всички балкански страни летният туристически сезон е започнал с месец по-късно, отколкото за останалите страни в Европа и повечето туристи са взели решението за ваканцията си в последния момент.

Огромен интерес към фериботната връзка Кипър-Гърция, възстановена след 21-годишно прекъсване

Плажът Валтос в Парга

Регион Епир е дестинация с прекрасни плажове и тюркоазени води, чудесни заливчета, зелена природа, богато разнообразие от туристически събития и хотелска инфраструктура за всеки бюджет. Презентация на региона направи Юлия Маркула – директор на туризма на регион Епир.

Плаж ODYSSEUS BAY в Парга

Тя сподели, че през зимните месеци за българските туристи са привлекателни планински области като Йоанина, Загори, Джумерка, където има три ски курорта. Единият от тях е най-новият и модерен ски курорт в Гърция.

472 хиляди гръцки граждани са посетили България с цел туризъм от началото на годината до края на август, в същото време 818 хиляди българи са посетили Гърция с цел туризъм. Това показват данните на Министерството на туризма.

„Отношенията между България и Гърция в областта на туризма исторически са изключително позитивни. Предвиждаме да продължил съвместното ни споразумение в областта на туризма между двете държави, което изтича в края на 2022 г., да рестартираме нашето добро партньорство в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество и разбира се в рамките на ЕК по туризъм и СОТ. Включваме се във всички важни изложения в Гърция. Участвах във форум на остров Крит за представяне на културните маршрути и заедно с Гърция може да реализираме много добри проекти по програмите за трансгранично сътрудничество“, заяви зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева, която бе сред гостите на събитието.

Министерството на туризма участва в международния форум „Културните пътища на Съвета на Европа“ в Гърция

„Епир за българите в Гърция означава море, но се надявам, че това вече няма да е така след презентацията днес. Гърция представи всички природни богатства на региона и може да привлече българските туристи с природа, гастрономия, религиозни места за поклонения, богати съкровища, които не са преоткрити, като това може да се каже и за цяла Гърция. Рекламната кампания на Гърция вече е насочена за целогодишно посрещане на туристите“, каза Александра Аграфиоти от „Василиадис Травел“. Във форума се включиха Димитриос Михас – ръководител по икономическите и търговски въпроси към гръцкото посолство у нас, Димитриос Маос – първи секретар по икономическите и търговски въпроси, както и Халкидис Поликарпос – председател на Организацията на хотелиерите на регион Превеза.

Сподели публикацията