Slide
Slide

Варна. Близо 50 автобусни превозвачи в сферата на туризма излязоха на автошествие в морската ни столица. Към тях се присъединиха и екскурзоводи. Протестни шествия днес се проведоха в София, Пловдив, Бургас и Русе. „Не искаме оставки! Протестът не е политически. Нашите искания са към управляващите за намиране на икономически и социални мерки за екскурзоводите и за туристистическите превозвачи в България.

Туризмът не е само плажове, шезлонги, хотели и заведения – туризмът е комплексна услуга, включваща много звена. Докато хотела се грижи за настаняването на туристите, а заведенията за изхранването, то екскурзоводите се грижат за преживяването на туристите по време на екскурзии.

Загубите за екскурзоводите са големи, за туристическият транспорт също.

Пропуснатите ползи са огромни, защото през месеците май и юни екскурзоводите и транспортните фирми реализират най-големият обем от обиколни пътувания на България, а през тази година това се провали.

80 % от екскурзоводите зависят изцяло от входящ туризъм“, заяви за bgtourism.bg Христина Неделчева – председател на УС на Съюза на екскурзоводите в България.

Исканията на превозвачите в туризма са:

  1. Безлихвено отсрочване на задължения към бюджета, дължими след 13.03.2020г. за период от шест месеца;
  2. Целева безвъзмездна финансова помощ в размер на минимум 30 хиляди лева за транспортни предприятия с преобладаваща дейност автобусен транспорт;
  3. Целеви безлихвени заеми в размер до 100 хиляди лева за транспортни предприятия с дейност автобусен транспорт;
  4. Целево нисколихвено (до 2%) финансиране за оборотни средства до 300 хиляди лева без обезпечение и при облекчени условия за транспортни предприятия с преобладаваща дейност автобусен транспорт;
  5. Ясни правила относно хигиенните изисквания за възстановяване да дейността, тясно съгласувани с бранша.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията