Допитване: Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на сериозно изпитание рентабилността на хотелите в България
Допитване: Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на сериозно изпитание рентабилността на хотелите в България
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. На прага на новия летен туристически сезон отново има недостиг на квалифицирани кадри в туризма, споделят от бранша в сутрешния блок на БНТ. Търсят се сервитьори, бармани, камериерки и готвачи. И тази година хотелиерите ще потърсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова. Според Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е нужна политика на държавата за увеличаване на продължителността на сезона у нас около 10 месеца.

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма: Проблемите идват от там, че първо – нисък сезон, кратък и второ – съответно ниски цени. Тази година има доста спад в ранните записвания, очакваме около 5% спад в сезона, но това трябва да ни мотивира още повече както ниво предприятия, хотелиери, заведения или туроператор да бъдат много по-активни. Много конкурентни държави се завърнаха ударно на туристическия сектор и взеха много от нашите ключови пазари, но като цяло се надяваме на един успешен туристически сезон.

Вече започна търсенето на сезонни работници по Черноморието. Свободни места има за всички професии. И тази година недостигът на персонал ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова. Причината за наемането им е липсата на достатъчно български кадри. Защо хотелиерите и ресторантьорите не могат да задържат квалифицирания персонал?

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Проблемът с кадрите е доста дискутиран от доста години и е доста дълга тема. Със сигурност проблемът се задълбочава, със сигурност има проблеми, но със сигурност, искам да кажа, че това движение на персонал, което е между държавите членки на ЕС и не само е не само проблем в България, това е проблем и в други държави. Доколкото е проблем, понякога и не е проблем, защото има хотелиери, които нямат такива големи проблеми с персонала. Много зависи от самия мениджмънт.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Хората с такива качества обаче рядко кандидатстват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна – 800 лева.

Сподели публикацията