Slide
Slide

Испанският национален превозвач Iberia Airlines пилотира нова форма на развлечения по време на полет, в която се използват слушалки за виртуална реалност. Новото решение идва от европейската Inflight VR, стартираща компания, чиято цел е да изведе слушалките за виртуална реалност в самолет като заместител или да допълнят сегашните системи за забавление.

В съобщение, споделено в края на миналата седмица, Iberia и Inflight споделиха, че стартират изпитание на технологията на два дневни маршрута между Мадрид и Ню Йорк, както и друг дневен маршрут между Мадрид и Тел Авив. Inflight’s Pico VR слушалки ще бъдат на разположение за наемане от 6 € за всички пътници на самолет, обслужващ дестинациите.
Като цяло Inflight ще разполага с 21 VR слушалки на всеки полет до Ню Йорк и още 12 на полети до Тел Авив. Екипажите няма да бъдат обучени как да използват слушалките, но всяко устройство ще има инструкции за пътниците как да ги носят и работят с устройството.
По отношение на съдържанието, Inflight предполага, че на пътниците ще бъде разрешено да разглеждат различни функции в слушалките, включително 3D и 360 ° игри, филми, градски пътеписи и документални филми. Сегашните системи за развлечение по време на полет на Иберия няма да бъдат заредени в слушалките. Според Николас Йегер, главен изпълнителен директор на Inflight, настоящият „е на 360 VR съдържание“, въпреки че добави, че „в бъдеще е възможно да добавим всички филми в IFE също и в VR слушалките.“
Пилотният тест по маршрутите до Ню Йорк и Тел Авив ще продължи шест месеца, започвайки от този месец. След това групата ще вземе решение относно формалното ценообразуване и дали да разшири услугата за по-широк спектър от полети през мрежата на Иберия.
Може да е трудна продажба. В миналото авиокомпаниите не са склонни да въвеждат на борда на самолети произволни развлекателни решения от трети страни поради усложнения около работа с хардуера и безопасноста. Допълнителните приходи от наеми (126 € за полет за посока) също трябва да бъдат оправдани от всички разходи, свързани с поддръжката на слушалките и допълнителното тегло, докарани на борда. Пътниците също ще трябва да преодолеят всякакви тревоги, свързани с носенето на VR слушалки и да се откажат от дейността в кабината на самолета – макар че за някои това може да е от полза.
Все пак Inflight и Iberia получават кредит за ранен подход към следващото поколение полетни развлечения. И подобно на подобна връзка между Alaska Airlines и Skylights VR, ранните тестове трябва да покажат колко е готова пътуващата общественост за виртуална реалност в самолети.

Източник: Forbes

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията