Slide
Slide

„Тук, безкрайните обляни със слънце плажове трябва да се видят, за да повярвате, че ги има“, пишат в рекламното издание на Balkan Holidays през 1972 година.

Варна. Само 45 паунда! Толкова е струвала едноседмичната ол инклузив почивка за британците в курортите ни по Северното ни Черноморие през 1972 година – „Дружба“ (сега „Св.Св.Константин и Елена“), „Златни пясъци“ и „Албена“.

Любопитен факт е, че ол инклузивът, познат като такъв в днешно време, навлиза в края на 90-те години, но в рекламните материали към британците присъства подобна пакетна цена, която включва настаняване и изхранване закуска, обяд и вечеря
Св.Св.Константин и Елена

Информационна агенция BGtourism.BG получи рекламни материали на Balkan Holidays, предназначени за британските туристи.

Златни пясъци

Посочва се, че по това време има полети от Лондон, Глазгоу, Манчестър, Дъблин. Преди повече от четири десетилетия да дойдеш в България с купена екскурзия е било на далавера, защото иначе, за да ти дадат виза те карат да си обмениш по държавния курс по 3 долара на ден, а от 1974 българската държава вдига сумата на 10.

Прави впечатление, че в началото на 70-те години страната ни се е представяла с изключително качествени и модерни рекламни материали за времето си с прекрасни текстове и привлекателни снимки.

Св.Св.Константин и Елена през 1972

Част от текстовете в рекламния каталог:

Красивата земя на рози, вино и обляни от слънце плажове

България, в сърцето на Балканите, е една от най-красивите, недокоснати и не комерсиализирани държави в света. Граничеща с Румъния на север, с Югославия на запад и с Гърция и Турция на юг, България се простира на изток по върховете и хълмовете на балканските планини до топлите искрящи води на Черно море.

Тук, безкрайните обляни със слънце плажове трябва да се видят, за да повярвате, че ги има. Заливани нежно от морето, тези златни пясъци се простират миля след миля под слънцето и синьото небе. Вътрешността е зелена и свежа. Планини, покрити с дървета с извити бълбукащи потоци; буйни пасища и богати зелени долини; където чистият въздух се слива сладко с аромата на рози.

България, както се потвърждава от мнозина живописни градчета, древни селища и паметници, които украсяват околията, има богата и невероятна история. Някой от градовете са основани преди повече от 5000 години и са запазени като градове-музеи, където можете да видите паметници на културата и народно творчество, датиращо още от Тракийско, Византийско, Славянско и Турско времена.

Елате и се насладете на гостоприемна България.

1972 г. – четвърти сезон за курорта „Албена“, открит през 1969 г.

Албена

Курортът „Албена“ е представен като най-новия български курорт на Черно море.

„Намира се на север от добре познатия курорт Златни пясъци. Старото име на курорта беше Фиш-Фиш. Има легенда, че старото му име идва от това, че е имало много риба в тази част на черноморското крайбрежие. Албена, като всички курорти в България, е разположен на златните пясъци, които се простират до където Ви видят очите. Въпреки, че курортът, е основан през 1969, има изобилие от ресторанти, барове, нощни клубове и много други забавления“, пише в рекламното издание.

Сподели публикацията