Детското хранене става акцент на изложбата „Фудтех 2019“
Детското хранене става акцент на изложбата „Фудтех 2019“

Пловдив. Детското хранене става акцент на Международната изложба „Фудтех 2019“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Така се развива водещата линия на проявата – презентиране на здравословни и високо качествени хранителни продукти, технологии и техника за тяхното производство.

Още в първия ден ще се състои форумът  „Сладка игра с вкусна храна“,   посветен на знанията за полезността на храната. Третокласници от пловдивското училище „Д-р Петър Берон“ ще правят сандвичи, ще участват във викторина, ще се забавляват с атракции. Инициативата е на Националния съюз на хлебарите и сладкарите и Асоциацията на месопреработвателите.

„Фудтех 2019“ демонстрира много по-голям асортимент, тъй като фирмите, които предлагат вкусни и здравословни храни, са двойно повече в сравнение с миналата година. Откроява се разнообразието от български месни и млечни изделия, зеленчукови консерви по традиционни рецепти и модерни функционални продукти. Вкусовата палитра се обогатява със специалитетите на суши бара, който за първи път присъства в Града на виното и деликатесите.

Там ще бъде разположен и фермерски пазар. Той изкушава с мед и пчелни продукти, сирене и кашкавал, медовина, малиново вино, месни деликатеси, чипс от плодове и зеленчуци, сос от годжи бери, зеленчукови  пастети, лютеница,  печени зеленчуци.

Българските изделия ще се конкурират с експонатите на изложбата „Вкусове от Италия“. Там ще има пастет от кактусови листа, шамфъстъкова паста, оризови топки, пълнени със зеленчукови и месни продукти, сирене с джинджифил, зеленчуково пате́ с моркови, бадемово вино, както и още много италиански продукти, подходящи за полезната средиземноморска диета.

Здравословните тенденции са основна тема и на международна конференция за храните на 22 февруари. Ще се обсъждат биопроизводството, вредните и полезните  добавки, енергийните стойности,  етикетирането и опаковките. Организатор е Съюзът по хранителна промишленост.

Ендокринолог ще дава консултации за балансирано хранене на  щанда на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Посетителите ще научат как да подбират продуктите според сезона и възрастта си. Ще се правят измервания на кръвна захар.

Посетителите имат възможност да дадат оценки в конкурса „Изборът на потребителя“. Професионалистите могат да се запознаят с  нови технологии, машини и материали за хранително-вкусовата  индустрия в разширената технологична зона, където участниците също са повече от миналата година.

„Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ отново са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване заедно с изложбите „Агра“ – за селското стопанство, и „Винария“ – за лозарството и винарството.

 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE