От 20 януари: Влиза в сила изискване за PCR тест на децата, пристигащи у нас от държави в “червената зона”
От 20 януари: Влиза в сила изискване за PCR тест на децата, пристигащи у нас от държави в “червената зона”
Slide
Slide
Slide
Slide

София. От 20 януари децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Променя се режимът за влизане в България на граждани на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19. Списък на държавите от “червена зона”, влизащ в сила от 20 януари.

 

Сподели публикацията